ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ αγορές ψάχνει ο ΟΔΔΗΧ

Παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο στις αγορές θα αναζητήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Παρά τις προσδοκίες για συγκεκριμένες ανακοινώσεις όσον αφορά το πρόγραμμα εκδόσεων του επομένου έτους, εντός του Δεκέμβρη, οι πληροφορίες υποδεικνύουν μάλλον γενικόλογες αναφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ έχει δεχθεί εισηγήσεις από τους primary dealers να μην προχωρήσει σε δεσμευτικές αναφορές επικείμενων εκδόσεων, σταθμίζοντας την υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές και τους πολλούς «άγνωστους χ» του επομένου έτους.

«Μπλεκόμαστε σε ένα σύστημα επανατοποθέτησης του πιστωτικού κινδύνου μετά το τέλος του QE» αναφέρει στέλεχος επενδυτικής τράπεζας, ο οποίος συγκαταλέγει στους παράγοντες αβεβαιότητας των πρώτων μηνών του 2019, την έκβαση της διένεξης Ρώμης-Βρυξελλών αναφορικά με τον προϋπολογισμό, το Brexit, τις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και τα μηνύματα από το εγχώριο πολιτικό σκηνικό όπου τα κόμματα εξουσίας εστιάζουν κυρίως στο μέτωπο των παροχών αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Οι καθυστερήσεις οι οποίες καταγράφηκαν από την έκθεση της Κομισιόν στο μέτωπο των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων επίσης επιδρούν αρνητικά, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι οποίες, όμως, επισημαίνουν πως οι επιδράσεις μπορούν να αντιστραφούν στο βαθμό που η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν στα τέλη Φεβρουαρίου οδηγήσει σε απόφαση αποδέσμευσης των κερδών από ANFA’s και SMP’s (πάνω από 700 εκατ. ευρώ) στην Αθήνα. Καταλύτη για το ύψος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εκτιμάται πως θα αποτελέσει και το στοίχημα της γρήγορης μείωσης των κόκκινων τραπεζικών δανείων.

Το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού το ελληνικό δημόσιο καλείται κατ’ αρχήν να αναχρηματοδοτήσει λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 7,444 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα λήγουν υποχρεώσεις ύψους 11,739 δισ. ευρώ. Από αυτές, 1,983 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια του ΔΝΤ, 324 εκατ. ευρώ δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 472,2 εκατ. ευρώ δάνεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, 181,3 εκατ. ευρώ λοιπά δάνεια ενώ 8,778,3 δισ. ευρώ είναι ομόλογα.

Με αυτά τα δεδομένα αρμόδιες πηγές, σταθμίζοντας το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ακέραιο το μαξιλάρι διαθεσίμων των 24 δισ. ευρώ (φτάνει τα 34 δισ. ευρώ αν προστεθούν και τα repos), εκτιμούν ότι οι εκδόσεις του δημοσίου θα μπορούσαν να κινηθούν σε ένα εύρος από 0 έως και 9 δισ. ευρώ, υπό την παράλληλη προϋπόθεση ότι θα εισρεύσουν περίπου 1,8 δισ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων (SMP’s- ANFA’s).

Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει τη «μερική χρήση» του cash buffer το 2019, εξέλιξη την οποία εκπρόσωποι οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρούν «φυσιολογική» αρκεί να μην είναι επαναλαμβανόμενη. Η επαναλαμβανόμενη προσφυγή στο buffer εκτιμάται πως θα έστελνε μηνύματα αδυναμίας.

Σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα, στο πλαίσιο του συνεδρίου Invest in Greece το οποίο διοργανώνεται από την Capital Link στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στη διάρκεια του επίσημου γεύματος του συνεδρίου (13.15-14.45- τοπική ώρα) ο υπουργός Οικονομικών θα απευθύνει κεντρική ομιλία και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις (14.45-15.15 τοπική ώρα) στον χώρο του συνεδρίου.

«Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματίσει σειρά σημαντικών επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών».

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.