ΣΚΟΥΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ… πατάτες και κρεμμύδια!

Το πετρέλαιο θέρμανσης και γενικά τα καύσιμα φοβόμασταν, αλλά τελικά – όσο και αν φαίνεται αστείο – κυριολεκτικά «σκούρα» θα τα βρούμε από τις πατάτες και τα … κρεμμύδια.

Αρκετοί, προφανώς έχουμε διαπιστώσει ή έχουμε ακούσει ότι οι τιμές στα ταπεινά αυτά κηπευτικά, τα οποία ωστόσο αποτελούν πολύ βασικά στοιχεία της διατροφή μας, έχουν φθάσει στα ύψη.

Συγκεκριμένα, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών!

Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν στο επόμενο διάστημα και ελλείψεις!

Για την ακρίβεια, οι τιμές της πατάτας και του κρεμμυδιού σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο καιρό έχουν υπερδιπλασιαστεί, με αποτέλεσμα, όποιος τα βρει να πωλούνται περίπου στο 1 ευρώ ανά κιλό να το θεωρεί … αγοραστική ευκαιρία.

Με αριθμούς, λοιπόν, πέρυσι την ίδια περίοδο ένα κιλό πατάτες εγχώριες πωλούνται σε τιμές χονδρικής στα 30 λεπτά και φέτος στα 65 λεπτά. Τα ίδια επίπεδα ανόδου καταγράφουν και οι εισαγόμενες, με τιμές χονδρικής τα 55 λεπτά φέτος έναντι 28 λεπτών πέρυσι.

Όσο για τα εγχώρια κρεμμύδια, οι τιμές χονδρικής από 25 λεπτά πέρυσι έχουν φθάσει στα 60 λεπτά φέτος, με τα εισαγόμενα να βρίσκονται στα 55 λεπτά.

Τι συμβαίνει;

Όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς, η κατακόρυφη αύξηση οφείλεται στο ότι η παραγωγή πατάτας είναι μειωμένη πανευρωπαϊκά, τόσο λόγω επιλογής των αγροτών εξαιτίας των χαμηλών τιμών τα προηγούμενα χρόνια, όσο και των καιρικών συνθηκών κατά την περίοδο καλλιέργειας. Το ίδιο ισχύει και για τα κρεμμύδια.

Και τι θα γίνει;

Για τους επόμενους μήνες, δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν οι τιμές, εξηγούν οι ίδιοι. Τα βλέμματα, πανευρωπαϊκά είναι στραμμένα στην Αίγυπτο, η παραγωγή της οποίας αναμένεται τον Ιανουάριο. Αλλά όπως αναφέρουν, η παραγωγή μιας χώρας, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να καλύψει την ευρωπαϊκή ζήτηση, αποκλιμακώνοντας τις τιμές. Ούτε είναι σίγουρο ότι θα… φθάσουν για όλους, όσο τα ευρωπαϊκά και τα εγχώρια αποθέματα εξαντλούνται!

Οπότε, ας συνηθίσουμε τουλάχιστον για φέτος τις ακριβές πατάτες και τα κρεμμύδια…

Υ.Γ.: Σημειώνεται ότι το πρόβλημα με τις ανατιμήσεις σε πατάτες και κρεμμύδια είναι διεθνές, όπως έγραψαν και οι Financial Times σε θέμα για την Τουρκία.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.