Η γερμανική βιομηχανία εξελίσσεται σε «μεγάλος ασθενής» της Ευρωζώνης

Σε τροχιά βαθιάς συρρίκνωσης παρέμεινε τον περασμένο μήνα η μεταποιητική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, αλλά και η αβεβαιότητα για το Brexit εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους, παρά τις τελευταίες εξελίξεις στα δύο μέτωπα.

Η γερμανική βιομηχανία είναι αναμφίβολο ο μεγάλος ασθενής.

Είναι σε ύφεση με τις παραγγελίες σε πτώση επί 13 διαδοχικούς μήνες και τα εργοστάσια να κόβουν θέσεις εργασίας με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και μία δεκαετία.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της IHS Markit, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε ελαφρά στις 45,9 από 45,7 μονάδες τον Οκτώβριο, παραμένοντας ωστόσο για έννατο μήνα μακριά από το όριο των 50 μονάδων που διακρίνει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Ο επιμέρους δείκτης της παραγωγής, ανέκαμψε ελαφρά στο 46,6 από τα χαμηλά επτά ετών του 46,1 τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης των παραγγελιών αυξήθηκε στις 45,3 από 43,4 μονάδες, αλλά παρέμεινε για 13ο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

«Η μεταποίηση παραμένει σε βαθιά ύφεση, πολύ κοντά σε ναδίρ επτά ετών, κάτι που σημαίνει ότι θα λειτουργήσει ως βαρίδι στο ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον της IHS Markit.

«Οι γεωπολιτικές ανησυχίες, από το Brexit έως την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, εξακολουθούν να πυροδοτούν αβεβαιότητα, πλήττοντας τη ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό» συμπλήρωσε.

Ζοφερή είναι η εικόνα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία.

Ο δείκτης PMI αυξηθηκε μεν στις 42,1 από 41,7 μονάδες, αλλά και πάλι κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2009.

Η παρατεταμένη ύφεση της γερμανικής βιομηχανίας συνιστά σοβαρή απειλή για την οικονομία, αφού τα εργοστάσια μειώνουν συνεχώς το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,1% το δεύτερο τρίμηνο και τα στοιχεία για τη μεταποίηση αποκαλύπτουν ότι πιθανότατα δεν κατάφερε να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ούτε το τρίτο. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί θα είναι και επισήμως σε τεχνική ύφεση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.