Αυξήθηκε η φορολογική συμμόρφωση: Ποιοι φόροι πληρώνονται εγκαίρως – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Εγκαίρως πληρώνουν τους φόρους τους επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

-Η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο οκτάμηνο (Ιανουαρίου-Αυγούστου) στο 91,03%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τα 1,148 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν στο οκτάμηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,045 δισ. ευρώ.

-Σε υψηλά επίπεδα κινείται η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ. Στο οκτάμηνο διαμορφώθηκε στο 84,01%. Και το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών. Από τα 8,575 δισ. ευρώ το Δημόσιο εισέπραξε στην ώρα του τα 7,2 δις. ευρώ. Παρά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε τυποποιημένα τρόφιμα από 24% σε 13% που έγινε τον περασμένο Μάιο, οι εισπράξεις του ΦΠΑ έχουν ενισχυθεί και κινούνται πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού. Ειδικά στο εννεάμηνο τα έσοδα του ΦΠΑ εμφάνισαν πλεόνασμα 561 εκατ. ευρώ και ανήλθαν συνολικά στα 13,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου 12,7 δισ. ευρώ.

-Σε αντίθεση με τον ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος από τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο (Ιανουαρίου-Αυγούστου) στο 68,79% καθώς από τα 1,186 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 816,16 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πάνω από τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος έμεινε απλήρωτος.

-Η εμπρόθεσμη εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, δηλαδή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, φόρου ακίνητης περιουσίας και ΦΠΑ, διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο (Ιανουαρίου-Αυγούστου )σε 82,64%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.