Απλό παυσίπονο η συμφωνία

Ο χρόνος έχει αρχίσει πλέον να λειτουργεί υπέρ του Πεκίνου και ο Ντόναλντ Τραμπ μάλλον έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται, καθώς η πίεση να δείξει έργο πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 αυξάνεται όλο και πιο πολύ.

Η «μερική εμπορική συμφωνία» της περασμένης Παρασκευής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας χαιρετίστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο ως «πολύ σημαντική». Ομως για αρκετούς αναλυτές ήταν απλά «ένα αναισθητικό, ένα παυσίπονο και όχι το αντίδοτο» για την ασθένεια που ταλανίζει εδώ και 15 μήνες τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Τραμπ, που καίγεται να δείξει στο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ -και κυρίως στους αγρότες των αμερικανικών πολιτειών στις οποίες κυριάρχησε στις προηγούμενες εκλογές- ότι οι επιλογές του στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα αποδίδουν επιτέλους καρπούς, πρόβαλε ευρέως την υπόσχεση του Πεκίνου να αγοράσει αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν -που μαζί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάουζερ ήταν οι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των ΗΠΑ στον τελευταίο, 13ο γύρο συνομιλιών- οι αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων θα μπορούσαν να φτάσουν έως τα 40 με 50 δισ. δολάρια ετησίως.

Δυνητικά δηλαδή σε επίπεδα υπερδιπλάσια των αγροτικών και σχετικών με αυτά προϊόντων που η Κίνα αγόραζε από τις ΗΠΑ το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι μεταξύ των αντιμέτρων που η Κίνα έλαβε τον Ιούλιο του 2018 για τους αμερικανικούς δασμούς σε βάρος της ήταν και οι δασμοί 25% στην εισαγόμενη σόγια από τις ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα αυτών των δασμών ήταν οι εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ να υποχωρήσουν μέσα σε έναν χρόνο από τα 30 εκατ. τόνους σε επίπεδα χαμηλότερα των 13 τόνων, οι αδιάθετες ποσότητες να εκτοξευτούν και οι τιμές να βουτήξουν σε πολυετή χαμηλά.

Υπόσχεση

Η υπόσχεση της Κίνας για αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, αν υλοποιηθεί, είναι επί της ουσίας και η μοναδική παραχώρηση που η αμερικανική πλευρά κατάφερε να αποσπάσει στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε άλλα επίμαχα ζητήματα το Πεκίνο προσέφερε ελάχιστα. Κάποια μέτρα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τις ισοτιμίες και το άνοιγμα του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που είχαν συζητηθεί και σε προηγούμενους γύρους συζητήσεων και προσφέρθηκαν με νέο αμπαλάρισμα.

Αντίθετα, η Κίνα δεν προσέφερε τίποτα για ζητήματα βιομηχανικών επιδοτήσεων, μεταφοράς τεχνολογίας, κυβερνοασφάλειας και πρακτικών που αποτελούν κόκκινο πανί για τις ΗΠΑ και τις επιχειρήσεις τους.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναστείλουν τις αυξήσεις των δασμών σε κινεζικά προϊόντα 250 δισ. ευρώ από το 25% στο 30%, ενώ ήταν προγραμματισμένο να τεθούν σε εφαρμογή από αύριο.

Ωστόσο δεν υποχώρησαν σε κάποιους από τους υφιστάμενους δασμούς, περιλαμβανομένων και αυτών που επέβαλαν τον Σεπτέμβριο, ενώ διατήρησαν την απειλή τους για δασμούς 15% σε άλλη σειρά εισαγόμενων από την Κίνα στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το κείμενο της συμφωνίας δεν ήταν πάντως σαφές και αυτό προβλημάτισε αρκετούς παρατηρητές. Η ολοκλήρωση του κειμένου θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες πέντε εβδομάδες πριν από πιθανή συνάντηση Τραμπ και Σι. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο χωρών Ασίας-Ειρηνικού, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα μέσα του επόμενου μήνα στο Σαντιάγο της Χιλής.

Ο Τραμπ υπαινίχθηκε ότι μια γραπτή συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί εκεί. Αν συμβεί αυτό, θα του επιτρέψει να μιλήσει για πρόοδο και να πάρει τις πολιτικές ανάσες που χρειάζεται.

Η συμφωνία απέχει πάντως έτη φωτός από την επανεκκίνηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών για την οποία ο Τραμπ μιλούσε πριν από τρία χρόνια, πριν ξεκινήσει τον πόλεμο.

«Η συμφωνία δείχνει περισσότερο διακοσμητική παρά ουσιαστική» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Τζέφρεϊ Γκάντλαχ της DoubleLine Capital, αντικατοπτρίζοντας τον σκεπτικισμό που υπάρχει μεταξύ των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.