Χτύπημα και στα ελληνικά προϊόντα από τους δασμούς του Τραμπ

Δασμούς ύψους 6,5 δισ. ευρώ θα επιβάλλουν από τις 18 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, οι οποίες θα πλήξουν και ελληνικά προϊόντα.

Η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για το «μπλόκο» σε ευρωπαϊκά προϊόντα ήρθε μόλις μερικές ώρες αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλουν δασμούς σε αντίποινα για παράνομες κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ στην Airbus που δημιουργούν πρόβλημα στην αμερικανική ανταγωνιστική εταιρεία Boeing. Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για παράνομες επιδοτήσεις προς τη Boeing, υποβάλλοντας αντίστοιχο αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (WTO). Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε περίπου οκτώ μήνες.

Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς 10% στα αεροσκάφη που εισάγονται από την Ευρώπη και να εφαρμόσει έναν φόρο εισαγωγών ύψους 25% σε άλλα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, σύμφωνα με το Γραφείο του αμερικανού Εκπροσώπου Εμπορίου.

Από τους δασμούς δεν θα ξεφύγει και μια σειρά ελληνικών αγροτικών προϊόντων,  στα οποία θα επιβληθεί η «τιμωρία»του πρόσθετου φόρου εισαγωγής, ύψους 25%.

Σύμφωνα με την επίσημη λίστα που δημοσίευσε η Ουάσιγκτον, από τους αυξημένους δασμούς επηρεάζονται τα κάτωθι ελληνικά προϊόντα:

  • Διάφορα είδη τυριών
  • Υποκατάστατα τυριού
  • Γαλακτοκομικά
  • Διάφορα είδη βουτύρου
  • Χοιρινό κρέας
  • Γιαούρτι
  • Φρούτα
  • Σαλάτες
  • Κομπόστες
  • Χυμοί
  • Θαλασσινά

Απαντώντας στην κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι η επιβολή των δασμών θα πλήξει κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις αμερικανικές εταιρείες.

Οι Έλληνες παραγωγοί από την πλευρά τους καλούν την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα, τονίζοντας πως στον κατάλογο των προϊόντων για τα οποία θα ισχύσουν επιπρόσθετοι δασμοί βρίσκονται βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς την αγορά των ΗΠΑ: όπως η ΦΕΤΑ, οι κομπόστες ροδάκινων, το γιαούρτι, το βούτυρο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το χοιρινό.

Η ζημιά που πρόκειται να προκληθεί στην ελληνική οικονομία, την παραγωγή και τους αγρότες και κτηνοτρόφους, εκτιμάται στα 58 εκατομμύρια δολάρια, και είναι τεραστίων διαστάσεων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την δική της πλευρά καλεί την κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα στα Ευρωπαϊκά Όργανα και να ζητήσει κοινή γραμμή αντιμετώπισης, καθιστώντας σαφές ότι σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο των εταιριών τα θύματα δεν μπορεί να είναι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αγρότες και οι επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα. Την καλεί επίσης να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς αγρότες και κτηνοτρόφους, αναδεικνύοντας σε όλα τα επίπεδα και σε υψηλούς τόνους το θέμα της εξαίρεσης των προϊόντων μας απέναντι στην αμερικανική πλευρά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.