Καταρρέει η τουρκική λίρα λόγω της έντασης με τις ΗΠΑ και της οικονομικής ασφυξίας της Γερμανίας

Μετά τη χθεσινή απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν την έκδοση βίζα σε αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ήταν σήμερα η σειρά της Γερμανίας να τραβήξει τα λουριά της Τουρκίας, στέλνοντας την τουρκική λίρα… προς αναζήτηση νέων ιστορικών χαμηλών. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Γερμανία… εργάζεται ενεργά για τη μείωση της χρηματοδότησης προς στην Τουρκία από την κρατική τράπεζα KfW της χώρας, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Η κυβέρνηση της Γερμανίας «παρακολουθεί στενά τις πολιτικές και νομικές εξελίξεις στην Τουρκία», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε δήλωση στο Bloomberg. Τα υπουργεία αξιολογούν την επενδυτική πολιτική των διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών, ενώ τα δάνεια για έργα του ιδιωτικού τομέα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους κατά περίπτωση.
Παρόλο που κανένα από τα θεσμικά όργανα ή τις τράπεζες δεν έχει παγώσει επίσημα καμία χρηματοδότηση, όλοι έχουν επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς, επηρεάζοντας τη χρηματοδότηση εταιριών και τραπεζών που θεωρούνται ότι συνδέονται ή επηρεάζονται από την τουρκική κυβέρνηση.
Ορισμένες γερμανικές εμπορικές τράπεζες επανεξετάζουν επίσης την έκθεσή τους στην Τουρκία, εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων του Βερολίνου και της Άγκυρας, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Η Commerzbank αλλάζει τις σχέσεις της με ορισμένες τουρκικές τράπεζες για να μετριάσει τον κίνδυνο δυσφήμισης, ενώ ΕΤΕπ «επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή προσοχή στην αξιολόγηση νέων έργων στην Τουρκία», λέει ένας εκπρόσωπος της τράπεζας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι ο όγκος χρηματοδότησης το 2017 θα αποδειχθεί χαμηλότερος από ό, τι τα προηγούμενα έτη.
Όλα αυτά έστειλαν όπως ηταν φυσικό την τουρκική λίρα στον πάτο…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.