Απαισιοδοξία ΔΝΤ και ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη

Μία ημέρα μετά τη διαπίστωση του ΟΟΣΑ ότι η παγκόσμια οικονομία έχει καταστεί «υπερβολικά εύθραυστη και αβέβαιη» και ως εκ τούτου την επόμενη διετία θα βιώσουμε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, ήλθε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της ως επικεφαλής του ΔΝΤ, να προβλέψει επίσης πτώση της ανάπτυξης και να απευθύνει έκκληση για διεθνή διάλογο για την εξεύρεση λύσεων. Τόσο ο Οργανισμός όσο και το Ταμείο συμφωνούν ότι κύρια αιτία για την επιδείνωση των οικονομιών είναι οι εντάσεις που έχει προκαλέσει στο διεθνές σύστημα εμπορίου η πολιτική οικονομικού προστατευτισμού των ΗΠΑ.

Από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον – και λίγο προτού μεταπηδήσει στη Φραγκφούρτη για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωτράπεζας – η Λαγκάρντ χαρακτήρισε «πολύ μέτρια» την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και κάλεσε τους διεθνείς ηγέτες να ξεκινήσουν το συντομότερο ένα διάλογο με στόχο «τη λύση των αβεβαιοτήτων που διακατέχουν τον κόσμο».

Έκκληση για διεθνή διάλογο

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι «πρόκειται για τις εμπορικές σχέσεις, για το Brexit, για τις τεχνολογικές απειλές, εν τέλει για προβλήματα που δημιούργησε ο Άνθρωπος και είναι ο Άνθρωπος εκείνος που θα πρέπει να βρει τις λύσεις». Εν προκειμένω, μάλιστα, «η ανάμιξη των γυναικών στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων δεν θα κάνει κακό», είπε η απερχόμενη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα διαδεχθεί επίσης γυναίκα στην ηγεσία του διεθνούς οργανισμού, η βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ερωτηθείσα αν έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει αυτή τους διεθνείς ηγέτες και να τους πείσει ώστε να δρομολογήσουν την επίλυση των απειλητικών για την παγκόσμια οικονομία ζητημάτων, μιας και θα παραμείνει στην ηγεσία του ΔΝΤ έως το Νοέμβριο και ως εκ τούτου θα προεδρεύσει στην επόμενη κοινή συνεδρίαση Ταμείου-Παγκόσμιας Τράπεζας στις 17 με 20 Οκτωβρίου, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ότι θα συνεχίσει και μετά τη λήξη της θητείας της και τη μεταπήδησή της στην ΕΚΤ να εργάζεται ώστε «η διεθνής κοινότητα να παραμείνει προσηλωμένη στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην παραγωγικότητα και στη σταθερότητα».

Δυο δύσκολα χρόνια

Στα τέλη Ιουλίου το ΔΝΤ είχε κατεβάσει τον πήχη των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη εφέτος στο 3,2%. Ο ΟΟΣΑ στην προχθεσινή του εκτίμηση είναι ακόμα πιο απαισιόδοξος, προβλέποντας για το 2019

οικονομική επιβράδυνση από το 3,6% στο 2,9%, «οι ασθενέστεροι ρυθμοί ανάπτυξης από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 – στις 15 Σεπτεμβρίου της χρονιάς εκείνης κατέρρευσε η Lehman Brothers – το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9%, ενώ το 2009 η ανάπτυξη υποχώρησε στο 2,4%.

Επανάληψη των δραμάτων του πρόσφατου παρελθόντος δεν θεωρεί πολύ πιθανή ο ΟΟΣΑ, ο οποίος προβλέπει μικρή ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 3% το έτος 2020. Για το έτος που διανύουμε, πάντως, ο Οργανισμός αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για σχεδόν όλες τις χώρες που μετέχουν σ’ αυτόν – πρόκειται για 36 χώρες συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20).

Έτσι, για τις ΗΠΑ ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης από το 2,9%, που ήταν το 2018, στο 2,4% εφέτος και στο 2% το 2020. Για την Ευρωζώνη προβλέπει επιβράδυνση από το 1,9% στο 1,1% εφέτος και στο 1% το 2020, για την Κίνα πτώση από το 6,6% στο 6,1% και στο 5,7% αντίστοιχα, για την Ινδία από το 6,8% στο 5,9% εφέτος, αλλά ανάκαμψη στο 6,3% το 2020, για τη Ρωσία από το 2,3% στο 0,9% εφέτος και ανάκαμψη στο 1,6% το 2020, ενώ για την Τουρκία προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% την εφετινή χρονιά από ανάπτυξη 2,8% που είχε καταγραφεί το 2018 και επιστροφή στην ανάπτυξη (1,6%) την επόμενη χρονιά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.