«Οδοστρωτήρας» για περιβάλλον και εργασιακά το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο»

Σαρωτικές για περιβάλλον κι εργασιακά είναι οι αλλαγές που επιφέρουν οι διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχέδιου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και προσφέρει «ευελιξία» στην αδειοδότηση, την εγκατάσταση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στο ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου, το νομοσχέδιο προβλέπει «μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδύσεις που θεωρούνται στρατηγικές για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν γρήγορα, σαρωτικές παρεμβάσεις που επιτρέπουν τη διαμόρφωση γόνιμου εδάφους και φιλικού κλίματος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων».

Όπως καθίσταται σαφές για την έναρξη μιας «μέσης» (Α2 κατηγορία) βιομηχανικής δραστηριότητας δεν απαιτείται πλέον έγκριση εγκατάστασης, κάτι που περιλαμβάνει και περιβαλλοντικούς όρους. Για να ξεκινήσει η λειτουργία της δεν θα πρέπει να περιμένει  τον έλεγχο και την αδειοδότηση από την αρμόδια αρχή. Παράλληλα, παύει να ισχύει το διπλό παράλληλο σύστημα δύο κατατάξεων, όχλησης και περιβαλλοντικής κατάταξης, και μένει μόνο το δεύτερο.

Επιπλέον, η πιστοποίηση και ο έλεγχος θα μπορούν να γίνονται  και από ιδιωτικούς φορείς. Όπως υποστηρίζεται, με σχετική ρύθμιση «θα διασφαλίζεται η αμεροληψία καθώς και θα υπάρχουν κυρώσεις αν χρειαστεί». Εισάγεται ακόμη μια «περισσότερο ευέλικτη» διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης από ορκωτούς-ελεγκτές λογιστές ή ελεγκτικές εταιρείες καθώς και από πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς ή άλλης επαγγελματικής ειδικότητας πρόσωπα.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης σε επιχειρηματικό πάρκο, απλώς με μια γνωστοποίηση ότι ξεκινά η δραστηριότητά της, χωρίς να χρειάζεται ούτε άδεια λειτουργίας, παρά μόνο άδεια εγκατάστασης. Μάλιστα, για τις επιχειρήσεις εντός των πάρκων, θα θεσμοθετηθούν χαμηλότερες κατηγορίες περιβαλλοντικής κατάταξης έτσι ώστε να χρειάζονται ελαφρύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αλλαγές έρχονται και στο πλαίσιο αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Αναφορικά με τα εργασιακά, θεσμοθετείται η επί τα χείρω επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Ειδικότερα, στο ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου γίνεται λόγος για «εξαιρέσεις κατά την εφαρμογή των όρων των συλλογικών συμβάσεων προκειμένου να διευκολυνθούν για να ορθοποδήσουν», όπως αναφέρεται, «μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε έκτακτες οικονομικές συνθήκες». Γίνεται μάλιστα αναφορά σε παραδείγματα, μεταξύ των οποίων είναι και οι «επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα δηλαδή επιχειρήσεις σε καθεστώς προπτωχευτικής διαδικασίας, ή πτώχευσης ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή εξυγίανσης». Επίσςη αναφέρονται οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.