Ερχονται ραγδαίες εξελίξεις για «Ελευθέριος Βενιζέλος», ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου για τις αποκρατικοποιήσεις τριών μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων.

Ο λόγος για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ – «Ελ. Βενιζέλος»), τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Αναλυτικά και σύμφωνα με πληροφορίες, για τον ΔΑΑ, ως γνωστόν, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκκινήσει από τις 28 Ιουνίου τις διαγωνιστικές διαδικασίες πώλησης του 30% των μετοχών που ανήκουν στο Δημόσιο με καταληκτική προθεσμία την 30ή Σεπτεμβρίου.

Η εκκρεμότητα που υπήρχε για τη μεταβίβαση του 30% ήταν οι μέτοχοι να συμφωνήσουν σε αλλαγή όρων της εταιρικής διακυβέρνησης ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν μεγαλύτερο δέλεαρ.

Πηγές θέλουν να έχει επέλθει συμφωνία, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Το αγκάθι όμως για τη συνέχιση του διαγωνισμού που είχε προκύψει από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν να δώσουν όλοι οι μέτοχοι την έγκρισή τους στην πώληση του 30% των μετοχών. Αλλωστε, αυτό προβλέπει η ισχύουσα Συμφωνία Ανάπτυξης Αεροδρομίου, σύμφωνα με την οποία κάθε μεταβίβαση μετοχών που υπερβαίνει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ απαιτεί τη συγκατάθεση όλων των υφιστάμενων μετόχων (συμφωνία παραίτησης – waiver).

Επιπλέον, για να γίνει ελκυστικότερο το πωλούμενο ποσοστό και άρα να μεγιστοποιηθεί το τίμημα, οι μέτοχοι αποφάσισαν να συνοδεύεται από ορισμένα δικαιώματα που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση μετά την πώληση. Ανάμεσα σε αυτά ήταν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που θα ορίζει ο κάθε μέτοχος. Κάτι που αποτελεί και σημαντικό στοιχείο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Αυτά πρέπει να αποτυπωθούν στη συμφωνία μετόχων. Αυτές οι παραδοχές έχουν καταγραφεί στο waiver και το είχαν υπογράψει όλοι οι μέτοχοι (και το Ελληνικό Δημόσιο). Αυτό το waiver έληγε τον Δεκέμβριο του 2018 και παρατάθηκε ως τις 30 Ιουνίου 2019.

Οι επιπλοκές προέκυψαν, όπως καταγράφει και το Enhanced Surveillance Report(έκθεση για τη μεταμνημονιακή εποπτεία) της Κομισιόν του Ιουνίου, από την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) τον Φεβρουάριο του 2019, που ανέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην εκτέλεση μιας νέας συμφωνίας παραίτησης (νέο waiver), με διατάξεις που αντικαθιστούν το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΑΑ με μέλος που θα διορίζεται από την Ελληνική Δημοκρατία, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει ορίσει το κράτος. Η νέα αυτή συμφωνία απορρίφθηκε από την AviAlliance, μέτοχο του 40% του ΔΑΑ, καθώς θεωρεί το ανεξάρτητο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ως βασικό στοιχείο της ισορροπημένης διακυβέρνησης της εταιρείας. Επιπρόσθετα, επιχειρηματικά δεν γίνεται αποδεκτό μετά την πώληση του 30% ο μέτοχος μειοψηφίας του 25%, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, να έχει τρία μέλη στο ΔΣ του ΔΑΑ με τον μέτοχο του 30% να περιορίζεται στις δύο θέσεις μελών.

ΕΛΠΕ

Στο θέμα της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, όλα δείχνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι ο μοναδικός πωλητής τους με τον ιδιώτη επενδυτή, την Paneuropean Oil & Industrial Holdings (όμιλος Λάτση), να παραμένει στην πετρελαϊκή εταιρεία.

Αρα δεν θα υπάρχει η επανάληψη της πώλησης κοινού ποσοστού από τους δύο προαναφερόμενους μετόχους, όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη απόπειρα διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στα Ελληνικά Πετρέλαια το Δημόσιο έχει μερίδιο 35,48% και ο ιδιώτης μέτοχος 45,47%. Στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία που κατέληξε τον περασμένο Απρίλιο άγονη το κράτος επιδίωξε να πουλήσει το 20% από το 35,48% και ο όμιλος Λάτση το 30,1% από το 45,47%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια του τρόπου πώλησης του μεριδίου του Ελληνικού Δημοσίου είναι ακόμη ανοικτά, χωρίς να αποκλείεται να γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σε σχέση με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν συνομιλίες με εταιρείες αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων.

ΔΕΠΑ

Μέχρι το τέλος του μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να έχει ετοιμάσει την τροπολογία με την οποία θα αλλάζει τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για το σπάσιμο της ΔΕΠΑ. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την πώληση οριακά πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας και μειοψηφικό πακέτο της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει και στις δύο εταιρείες να πουλήσει πλειοψηφικά πακέτα μετοχών.

Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του Οκτωβρίου, αφού προηγηθεί και η σχετική διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Κομισιόν.

Το ενδιαφέρον για τις δύο εταιρείες φαίνεται να είναι αυξημένο τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους πολυεθνικούς ενεργειακούς ομίλους.

Σημειώνεται ότι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας η εταιρεία που βρίσκεται και αποτελεί την πολύφερνη νύφη για τους ενδιαφερομένους είναι η «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» (πρώην ΕΠΑ Αττικής) και στη ΔΕΠΑ Υποδομών βρίσκεται η ΔΕΔΑ (δίκτυο διανομής φυσικού αερίου υπόλοιπης Ελλάδας).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.