ΑΙΓΙΑΛΟΣ:Τσιμέντο να γίνει…

Ο αιγιαλός φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο θύμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που φέρνει με καταιγιστικό ρυθμό και κατεπείγουσες διαδικασίες η ΝΔ, θέλοντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις, στο πρώτο μετεκλογικό διάστημα.

Οι ρυθμίσεις είναι σαρωτικές στο υπό σύνταξη «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, το οποίο «διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ακτογραμμή σε βάρος της κοινοχρησίας της». Κοινώς καταργεί κάθε περιορισμό για την προστασία του αιγιαλού και της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης ενώ δίνει τη δυνατότητα παραχώρησης, οικοδόμησης και περίφραξής μέχρι το κύμα! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Στις ρυθμίσεις του, καταργεί το ελάχιστο πλάτος της παραλίας στα 30 μέτρα από τον αιγιαλό, καταργεί τους περιορισμούς για τα ομπρελοκαθίσματα, μειώνει τα μισθώματα και δίνει τη δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα, ρύθμιση σχεδόν φωτογραφική για την περίπτωση του Ελληνικού.

Οι υποστηρικτές της «ανάπτυξης» μέσω της τσιμεντοποίησης των παραλιών, θεωρούν την προστασία του αιγιαλού και της ελεύθερης πρόσβασης  μια «αριστερίστικη» και «αντιεπενδυτική» εμμονή. Το κόμμα που έκανε πολιτική σημαία του την τυμβωρυχία για την καταστροφή στο Μάτι, όπου η αυθαίρετη δόμηση, οι παράνομες περιφράξεις και οι καταπατήσεις αποδείχθηκαν φονικές, ξεκίνησε την κυβερνητική του θητεία αναστέλλοντας τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στις παραλίες. Τώρα, ολοκληρώνει την καταστροφική παρέμβαση, νομιμοποιώντας τις διαχρονικές νεοελληνικές αυθαιρεσίες.

Αντίστοιχη αδιαφορία για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και σπουδή για διευκόλυνση ημετέρων έχει να καταγραφεί από την εποχή της δικτατορίας όταν και ξεκίνησε ο βιασμός του ελληνικού τοπίου και της ακτογραμμής.

Και ενώ το νομικό πλαίσιο είχε μόλις αυστηροποιηθεί, η πρωτοβουλία για την τσιμεντοποίηση του αιγιαλού επιβεβαιώνει τόσο την υποκρισία της ΝΔ όσο και την αντίληψη ότι το περιβάλλον αποτελεί “εμπόδιο” για τις επενδύσεις. Πάντως το περιβαλλοντικό έγκλημα που θα συντελεστεί θα έχει τρομακτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο μέλλον.

Αιγιαλός...

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.