Ο ESM διαψεύδει το ΔΝΤ για την ανάγκη λήψης μέτρων προληπτικά: Κανένας λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος !

Αδειάζει μεγαλοπρεπώς το ΔΝΤ (και εμμέσως και την επιχειρηματολογία – “υπεκφυγές” Σόιμπλε ) ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και ταυτόχρονα δείχνει έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο του Ταμείου, μετά την αποσυρσή του, στην χρηματοδότηση των ευρωπαικών ελλειμμάτων! Τέλος ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ότι το μόνο που απαιτείται από την Ελλάδα είναι να …“εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν (ήδη) συμφωνηθεί”! Δηλαδή, τίποτα εξτρά …
“Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για μια ανησυχητική αποτίμηση της κατάστασης του ελληνικού χρέους”, δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΜΣ. “Το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως”.
Ο ΕΜΣ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άμεσο σχόλιο για την έκθεση του ΔΝΤ, αλλά υπενθυμίζει πως έχει ήδη δώσει στην Ελλάδα δάνεια “εξαιρετικά ευνοϊκά μακροπρόθεσμα” και ότι, επίσης, μόλις έχει πάρει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της βραχυπρόθεσμα.
“Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν για μια φιλόδοξη δημοσιονομική τροχιά στη διάρκεια του προγράμματος, που είναι αξιόπιστη”, υπογραμμίζει.
Η Ευρώπη έχει, εξάλλου, “σαφώς δεσμευθεί να υποστηρίξει την Ελλάδα με μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους” αν χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει υιοθετήσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
Ο ΕΜΣ σημειώνει τέλος πως τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του της Ελλάδας το 2016 “‘ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.