Πότε έρχονται τα «σημειώματα» του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και πόσα

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το σημείωμα του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα έχει υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, τις προσαρμογές που έγιναν στα δύο κλιμάκια του βασικού φόρου, ενώ για τον συμπληρωματικό φόρο θα ληφθεί υπόψη νέο αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου σε σχέση με πέρυσι λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών.

Μάλιστα, για περίπου από 200.000 ιδιοκτήτες το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένο έως 200 ευρώ λόγω του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Σε πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές αυξήθηκαν κατά 200, 300 και 550 ευρώ το τετραγωνικό.

Υπολογίζοντας τον φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τις νέες αξίες προκύπτουν αυξήσεις που φθάνουν στα 1,9 ακόμη και στα 3,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο διαμερίσματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ένα διαμέρισμα επιφάνειας 100 τ.μ. θα προκύψει πρόσθετος φόρος 190 ή 320 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αν πιάνεται στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος θα ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, τότε ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ακόμη υψηλότερος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.