Στο ΣτΕ ο ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό

Προσφυγή στο ΣΤΕ κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, στο σκέλος που αφορά τις θεσμοθετημένες τριετίες, κατέθεσε ο ΣΕΒ. Όπως αναφέρει μάλιστα το asfalistiko.gr, η προσφυγή έφτασε στο υπουργείο Εργασίας μόλις την περασμένη Τρίτη, 2 Ιουλίου, δηλαδή παραμονές των εθνικών εκλογών και είναι ενδεικτική των προθέσεων των εργοδοτών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 8 Οκτωβρίου. Η πλευρά των εργοδοτών ζητάει ουσιαστικά να καταργηθεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, σύμφωνα με την οποία, καθορίζει στο εξής τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Η εγκύκλιος, όπως υποστηρίζι ο ΣΕΒ είναι άκυρη επειδή δεν πήρε ΦΕΚ, ενώ παράλληλα αναφέρει πως είναι άκυρη και επειδή αναπροσαρμόζει τα ποσά στις τριετίες, από τα 650 ευρώ και άνω. Στο σημείο αυτό ο ΣΕΒ κάνει αναφορά στη μνημονιακή νομοθεσία (ν.4172/2013 αρ. 103 και 4093/2012), ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς. Συνεπώς, οι τριετίες μένουν «παγωμένες» και δεν πρέπει να αυξηθούν μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως ορίζεται στο σχετικό νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες, ως εξής:

  • 0-3 έτη προϋπηρεσία: 650 ευρώ
  • 3-6 έτη προϋπηρεσία: 715 ευρώ
  • 6 – 9 έτη προϋπηρεσία: 780 ευρώ
  • άνω των 9 ετών προϋπηρεσία:  845 ευρώ

Από τον περασμένο Φεβρουάριο με ξεχωριστή υπουργική απόφαση, αυξήθηκαν οι κατώτατες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, κατά σχεδόν 11%, φτάνοντας στα 650 ευρώ μικτά, από 586 που ήταν έως τότε. Επίσης, καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ μικτές αποδοχές, που αφορούσε νέους έως 25 ετών.

Στην επιχειρηματολογία του ο ΣΕΒ κάνει λόγο για απόφαση που ελήφθη χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί πρώτα η απαραίτητη διαβούλευση με τους φορείς και γι’ αυτό ζητάει την κατάργησή της. Επίσης, υπογραμμίζει και το σκέλος της ύπαρξης εγκυκλίου (που δεν πήρε ΦΕΚ) και όχι υπουργικής αποφάσεως για τις τριετίες.

Με άλλη προσφυγή του, ο Σύνδεσμος ζητάει να καταργηθεί η επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο του Μετάλλου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως παραμονές των ευρωεκλογών και με φόντο την προοπτική νίκης της ΝΔ, ο ΣΕΒ είχε ζητήσει την μείωση ή ακόμη και την μη καταβολή της αποζημίωσης που καταβάλλεται σε περίπτωση απόλυσης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.