Τα καμπανάκια της Κομισιόν και η αντεπίθεση Τσίπρα

Καμπανάκια κινδύνου χτύπησε η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, η τρίτη στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, διαπιστώνοντας «επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων» και ασυνέπεια κάποιων θετικών μέτρων με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση και ο φιλικός προς αυτήν Τύπος έσπευσαν να πανηγυρίσουν και ο πρωθυπουργός απάντησε με έκτακτες δηλώσεις, υπό μορφή διαγγέλματος, κάτω από τις νεραντζιές του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην έκθεσή τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έκανε καλό ξεκίνημα στη μεταμνημονιακή περίοδο, σημειώνουν ωστόσο ότι, τους τελευταίους μήνες, καταγράφεται  επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Προσθέτει επίσης  ότι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι «συνεπή» με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και ενέχουν «κινδύνους» για τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους.

Πρόκειται σαφώς για μια επίθεση του ευρωιερατείου στο πακέτο των θετικών μέτρων που ψήφισε  η κυβέρνηση το διάστημα πριν τις ευρωεκλογές και σε όσα έχει εξαγγείλει για το αμέσως επόμενο διάστημα. Μέτρα που, για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, θα αποτελέσουν και το βασικό διακύβευμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Αυτό τόνισε και ο πρωθυπουργός στις σημερινές του δηλώσεις, θυμίζοντας ότι μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές είχε πει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό. Και αυτήν ήταν, σύμφωνα με τον Τσίπρα,  ότι η εκλογική αναμέτρηση έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης του ελληνικού λαού.

Αντεπίθεση Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός βρήκε στην έκθεση της Κομισιόν και στον τρόπο με τον οποίο αυτή αξιοποιήθηκε από την αντιπολίτευση, μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να φορέσει το κοστούμι του σκληρού απέναντι στην ΕΕ, αλλά και στην ΝΔ.

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας» είπε χαρακτηριστικά. Απέδωσε μάλιστα αυτή την όρεξη των Βρυξελλών στον Μητσοτάκη και στις δηλώσεις του για αναλογία 1:5 στις προσλήψεις – αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Κάτι που όπως είπε η δική του κυβέρνηση, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις το έφερε στο 1 προς 1.

Στον πρόεδρο της ΝΔ απέδωσε ο πρωθυπουργός και το αίτημα των Βρυξελλών για απολύσεις συμβασιούχων στον Δημόσιο τομέα, ένα θέμα, που όπως είπε, είχαν να εγείρουν από το 2014, όταν αρμόδιος υπουργός ήταν ο κ. Μητσοτάκης. Παραλλήλως επισήμανε τον κίνδυνο της επιστροφής «στις μαύρες μέρες του 2012, του 2013, του 2014 και  στις σκληρές πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας» για να τονίσει ότι ο «μόνος τρόπος να κλείσει (αυτός) ο δρόμος είναι η επιλογή του ελληνικού λαού στην κρίσιμη κάλπη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου».

Στη χώρα των Λωτοφάγων

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού αντέδρασαν πηγές της ΝΔ και η Φώφη Γεννηματά για να επισημάνουν ότι ο Τσίπρας με την αλήθεια έχουν πάρει διαζύγιο. Είχαν προηγηθεί βεβαίως σχόλια για τις επικρίσεις των Βρυξελλών, με τον αντιπολιτευόμενο Τύπο να εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας αφήνουν πίσω τους «καμμένη γη» και «άδεια ταμεία», γεγονός που καθιστά αναπόφευκτη την λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Όλοι γνωρίζουν ωστόσο ότι το 2015, Τσίπρας και Καμμένος, δεν παρέλαβαν μια χώρα με ακμάζουσα οικονομία, αλλά μια χρεοκοπημένη Ελλάδα με 29% ανεργία. Μια Ελλάδα που κάθε τρεις μήνες σερνόταν από τον Τόμσεν και την παρέα του σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και αυτών καθεαυτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως υποστήριξε έκθεση του ΟΗΕ πριν μερικούς μήνες. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι ο Τσίπρας δεν υπηρέτησε μνημόνιο και δεν ακολούθησε κατά γράμμα τις επιταγές των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Με τις σημερινές δηλώσεις του πάντως, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κάνει περισσότερο διακριτή την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δικές του πολιτικές και αυτές του νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη. Πρόκειται για το ίδιο μοτίβο που ακολουθήθηκε και στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, αυτό της σύγκρουσης δυο διαφορετικών πολιτικών, το οποίο αναμένεται να ενταθεί στις πορεία προς τις εθνικές κάλπες.

Πρόθεση του Τσίπρα είναι, παραδεχόμενος ότι πήρε δύσκολες και κάποιες φορές σκληρές αποφάσεις, να υπερτονίσει τα θετικά μέτρα που έλαβε παραλλήλως. Αξιοποιώντας τις επικρίσεις των Βρυξελλών και της εδώ αντιπολίτευσης, επεδίωξε και θα επιδιώξει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, να κάνει σαφέστερη την αντιπαράθεση ανάμεσα στον «φιλικό» προς τα λαϊκά στρώματα ΣΥΡΙΖΑ και την «νεοφιλελεύθερη λαίλαπα» που, κατά τον ίδιο, φέρνει ο Μητσοτάκης.

Επενδύοντας μάλιστα στο γεγονός ότι πρόκειται για εθνικές εκλογές, θα επικεντρώσει σε αυτές τις διαχωριστικές γραμμές, βάζοντας διλήμματα στους πολίτες για το ποιος και με ποιο σχέδιο θέλουν να κυβερνήσει την χώρα τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά βεβαίως σε μια προσπάθεια, αν όχι να ανατρέψει, τουλάχιστον να μειώσει αισθητά τη μεγάλη διαφορά που καταγράφηκε υπέρ της ΝΔ στο αποτέλεσμα των σχετικά χαλαρότερων ευρωεκλογών.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.