Στις εταιρείες διαχείρισης τα ”κόκκινα” στεγαστικά – Ποιες λύσεις θα προτείνουν στους οφειλέτες

Περίπου 100.000 ”κόκκινα” στεγαστικά δανείων, τα μισά εκ των οποίων φέρουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία των οφειλετών καλούνται εντός του 2019 να διαχειριστούν οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας ”Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”, το σημείο – κλειδί που θα κρίνει το είδος της αντιμετώπισης την οποία θα τύχουν οι οφειλέτες, δεν είναι άλλο από την ύπαρξη ή μή λοιπής περιουσίας.

«Στους κατέχοντες θα προταθούν κάποιες λύσεις, οι οποίες ωστόσο, θα προσομοιάζουν με εκείνες των ιδρυμάτων. Στην περίπτωση λοιπόν που θα αποδειχθούν ασυνεπείς, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι «στον αντίποδα, όσοι βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία θα δεχθούν προτάσεις ρύθμισης σαφώς δελεαστικότερες από αυτές των τραπεζών.

Πρόθεση των servicers είναι να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα τις συναινετικές λύσεις , οι οποίες αποδείχθηκαν… ταμπού για τους συστημικούς ομίλους. Η εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου , η μετατροπή σε ενοικίαση/χρηματοδοτική μίσθωση, η εθελοντική εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου και η ανταλλαγή με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας, αποτελούν μερικές από τις συναινετικές λύσεις που ενδεχομένως να προταθούν.

«Σε αντίθεση με τις τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το contaminationn effect, να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στο ενήμερο χαρτοφυλάκιό τους, οι servicers μπορούν να διαχειριστούν πιο βιώσιμες ρυθμίσεις που θα έχουν στο επίκεντρο το ακίνητο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.