Η ελληνική κρίση και οι Γάλλοι πρόεδροι:Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Ολάντ, Εμανουέλ Μακρόν

Συντάκτης: Νίκος Σβέρκος
Τον ρόλο του ενεργού διαμεσολαβητή έχει αναλάβει τις τελευταίες ημέρες η Γαλλία, διά του υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, καθώς αναζητείται μια συνολική λύση για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας δεν ήταν πάντοτε θετικά διακείμενος απέναντι στη χώρα μας. Τρεις Γάλλοι πρόεδροι βρέθηκαν στη θέση να διαχειριστούν την ελληνική κρίση, η στάση τους όμως κάθε άλλο παρά ενιαία υπήρξε.
Νικολά Σαρκοζί
Εκτός εαυτού για το δημοψήφισμα Παπανδρέου
Ο Νικολά Σαρκοζί αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα συντάχθηκε εξαρχής και ξεκάθαρα υπέρ των επιλογών του Βερολίνου. Συχνά-πυκνά εξαπέλυε σφοδρές επιθέσεις εναντίον της ελληνικής ηγεσίας, ενώ χαρακτηριστικά ήταν τα όσα διημείφθησαν στις Κάνες στις 2 Νοεμβρίου του 2011.
Στις 27 Οκτωβρίου οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ελλάδα νέο δάνειο 130 δισ. ευρώ, να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της σε εθελοντική βάση, να ψηφιστεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής διάρκειας μέχρι το 2021 και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες με 30 δισ. ευρώ.
Οι αποφάσεις αυτές ξεσήκωσαν θύελλα πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων. Ο Γιώργος Παπανδρέου τέσσερις ημέρες μετά συγκάλεσε την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν σφόδρα, ενώ τα επιτόκια δανεισμού των πιο «ευάλωτων» ευρωπαϊκών οικονομιών αυξήθηκαν κατακόρυφα. Ο Νικολά Σαρκοζί συμφώνησε με την Ανγκελα Μέρκελ να προσκληθεί στο περιθώριο του G20 στις Κάνες ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Μία ώρα πριν από τη συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος συνάντησε τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον τότε πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ, Μανουέλ Μπαρόζο, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ. Απαντες συμφώνησαν πως η διενέργεια δημοψηφίσματος θα αφορούσε αποκλειστικά την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Σε εκείνη τη θυελλώδη συνεδρίαση ο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προσπάθησε εν εξάλλω καταστάσει να ανέβει στην καρέκλα του και έπειτα στο τραπέζι ενώ φώναζε προς τον Ελληνα πρωθυπουργό «είσαι ένα γαμημένος ψυχοπαθής!».
Κατόπιν αυτών ο Σαρκοζί είχε χαρακτηρίσει τον Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με γαλλικά μέσα, «πραγματικό μαλάκα», ενώ σε συνομιλία του με τον Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να είχε αποκαλέσει τον Ελληνα πρωθυπουργό «τρελό» και «καταθλιπτικό».
Για την ιστορία, ύστερα από εσωκομματικές πιέσεις και την επικοινωνία του Μπαρόζο με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Γιώργος Παπανδρέου υποχώρησε και ανακάλεσε την ιδέα για δημοψήφισμα.
Λίγες ημέρες μετά, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνησή του, ο τότε πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά και οι δυο τους συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.
Φρανσουά Ολάντ
«Κομπάρσος» πρώτα, μετά… φιλέλληνας
Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 βρήκε τον Φρανσουά Ολάντ στη θέση του προέδρου της Γαλλίας. Ο διάδοχος του Νικολά Σαρκοζί κράτησε εξαρχής πολύ ήπια στάση, ωστόσο ακόμα και σε τριμερείς συναντήσεις με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου αρκέστηκε σε ρόλο «κομπάρσου».
Ομως, η γαλλική πλευρά έδειξε ιδιαίτερη ενεργητικότητα όταν η επτάμηνη διαπραγμάτευση κατέληξε σε σύγκρουση ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της.
Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η κίνηση του Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων πριν από την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου: ύστερα από την έγγραφη απειλή Σόιμπλε για αποπομπή της χώρας από την ευρωζώνη, σε μια ανάπαυλα των έντονων συζητήσεων ο Γάλλος τότε πρόεδρος συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών του, Μισέλ Σαπέν, και δέκα τεχνοκράτες εισήλθαν στα γραφεία της ελληνικής αποστολής στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι Ελληνες παριστάμενοι εξεπλάγησαν και άκουσαν τον Φρανσουά Ολάντ να λέει στους συνεργάτες του: «Κύριοι, όπως πάντα η Γαλλία στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων. Γι’ αυτό, από εδώ και πέρα, σας θέτω στη διάθεση της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Ο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας του, έβλεπε την Ελλάδα ως το ιδανικό πεδίο για να προσεγγίσει ή να «κλαδέψει» τη ριζοσπαστική Αριστερά στη χώρα του.
Προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στις συναντήσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών και αξιωματούχων, επισκέφτηκε την Αθήνα δύο φορές, συμμετείχε στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου και συνολικά από το καλοκαίρι του 2015 και μετά μιλούσε με θετικό τρόπο για τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Εμανουέλ Μακρόν
Δηλώνει υπέρμαχος της αναδιάρθρωσης χρέους
«Είμαι υπέρμαχος της αρχής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Γιατί; Επειδή το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο. Γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε δικλίδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε εκεί». Στη δήλωση αυτή προχώρησε λίγες ώρες πριν από τη νίκη του ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας.
Ως υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, ο Εμανουέλ Μακρόν κρατούσε πιστά θετική στάση έναντι της Ελλάδας. «Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της» είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους είχε κάνει λόγο για «θρησκευτικό πόλεμο» στην Ευρώπη για το χρέος, μεταξύ των καλβινιστών-λουθηρανών και των καθολικών.
Η δε συνεργασία του με τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν στενή, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας να γράφει πως μοιραζόταν με τον Μακρόν τις ίδιες απόψεις σχετικά με την ανάγκη απελευθέρωσης της Ελλάδας από τις ανέφικτες περικοπές και τους στόχους ανάπτυξης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε προ εβδομάδων εντολή στον Μπρουνό Λε Μερ να φτιάξει μια πρόταση για μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο νέος Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει έπειτα από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί την Ελλάδα ή να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ελληνα πρωθυπουργό τις επόμενες εβδομάδες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.