Ξεπερνούν τα 200 εκατ. Ευρώ τα έσοδα από τα αδήλωτα εισοδήματα

Σε δόσεις πληρώνουν όσοι αυτό-αποκαλύπτονται. Δεκάδες χιλιάδες οι δηλώσεις αποκάλυψης των αδήλωτων κεφαλαίων. Πάνω από 200 εκατ. ευρώ τα έξτρα έσοδα.
Ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ οι φόροι οι οποίοι έχουν βεβαιωθεί στο πλαίσιο της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δίνει παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση.
Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στους δανειστές και από τη στάση τους θα εξαρτηθούν οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες αναμένονται εντός των ημερών. Το θέμα χειρίζεται η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ενώ και στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή έχουν υποβληθεί αιτήματα παράτασης από πληθώρα συλλόγων λογιστών και φοροτεχνικών από όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, Παπανάτσιου και Πιτσιλής συμμερίζονται τα αιτήματα παράτασης.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις εφοριακών οι δηλώσεις αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών όμως να αφορά σε δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα όπως για παράδειγμα Ε9 και ενοικίασης ακινήτων, από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος προς καταβολή. Δεν είναι λίγοι βέβαια και εκείνοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι προτιμούν να καταβάλλουν ποσοστό 50% ή και 60% του κεφαλαίου τους προκειμένου να γλιτώσουν από ποινικές κυρώσεις ή φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες μπορούν να φτάνουν ακόμα και το 120% του κεφαλαίου που απέκρυψαν από την εφορία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι φορολογούμενοι οι οποίοι αποκαλύπτουν αδήλωτα κεφάλαια ρυθμίζουν την οφειλή σε 12 ή και 24 μηνιαίες δόσεις, στο πλαίσιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών .
Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει κανονικά στις 31 Μάϊου και ενδεχόμενη παράταση αναμένεται να αφορά διάστημα 2-3 μηνών. Η παράταση- εφόσον πάρει πράσινο φως από τους δανειστές- σχεδιάζεται να συνοδευτεί από επιπλέον αύξηση στο πέναλτι (πρόσθετο φόρο) που προβλέπει ο νόμος για το κλείσιμο των υποθέσεων, από 10% σήμερα σε 12% ή και 15%.

Πηγή www.euro2day.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.