“Πράσινο φως” των δανειστών στα μέτρα για το χρέος

Την έγκριση του Συμβουλίου των Διευθυντών του EFSF έλαβαν σήμερα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση αποφασίστηκε να επιστραφούν στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η χώρα την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018 για την «επιτάχυνση» του επιτοκίου δανείων που έλαβε.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019 θα μειωθεί στο 0% το 2% της επιτάχυνσης του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για συγκεκριμένα δάνεια του EFSF. Αυτό θα προσφέρει στην χώρα εξοικονόμηση 226 εκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό όφελος από τις δυο κινήσεις φτάνει τα 329 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο ESM λειτουργώντας ως ατζέντης για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα κάνει την μεταφορά του ποσού από τα κέρδη των ομολόγων SMP/ANFA τα οποία αντιστοιχούν σε 644,42 εκατ. ευρώ. Η απόφαση ακολουθεί το σχετικό πράσινο φως από το EwG στις 26 Απριλίου.

«Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον EFSF/ESM καθώς έχουμε διαθέσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού μονοπατιού θα διευρύνει την δυνητική ανάπτυξη, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα κάνει επίσης ευκολότερη την αποπληρωμή των δανείων», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Ταμείου. «Η μεταφορά του εσόδου από τα SMP/ANFA είναι παραχώρηση, δεν είναι δάνειο. Μαζί με την επιστροφή από την «επιτάχυνση» στο επιτόκιο, αυτό το πακέτο αντιστοιχεί σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα».

Πηγή πληροφοριών: ant1news.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.