Οι πύραυλοι «έριξαν» τα χρηματιστήρια και ανέβασαν το πετρέλαιο

Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές προκαλούν, πριν καν εκτοξευθούν και πριν τους καταρρίψει η Μόσχα, οι πύραυλοι του… Ντόναλντ Τραμπ.

Το χθεσινό tweet του Αμερικανού προέδρου για «πυραύλους που έρχονται» και το αυξανόμενο ενδεχόμενο μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης Αμερικανών και Ρώσων στον πόλεμο της Συρίας τροφοδότησαν αρνητικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές και οδήγησαν τα περισσότερα από τα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου στο κόκκινο.

Εκτόξευσαν ακόμη τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, ενώ βύθισαν ακόμη χαμηλότερα το ρωσικό ρούβλι και την τουρκική λίρα.

Αναλυτικότερα, υπό τον φόβο ενός πραγματικού πολέμου πλέον και όχι απλά ενός εμπορικού, τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης διολίσθησαν χθες σε αρνητικά επίπεδα.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 0,13%, η Φρανκφούρτη στο -0,83% ενώ το Παρίσι στο -0,56%. Νωρίτερα η αγορά του Τόκιο υποχώρησε κατά 0,59%, ενώ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στα μισά περίπου της χθεσινής συνεδρίασης ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,40%.

Η κλιμακούμενη ένταση στη Συρία αλλά και ο φόβος επέκτασής της στο σύνολο της Μέσης Ανατολής τροφοδότησαν αναταραχή και στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου με αποτέλεσμα η τιμή τόσο του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού να εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

Οι τιμές ξεκίνησαν το ράλι τους αμέσως μετά την απειλή εκτόξευσης πυραύλων από τον Τραμπ σε απάντηση της επίθεσης με χημικά την προηγούμενη εβδομάδα στην Ντούμα της Συρίας, ενώ εκτοξεύθηκαν ακόμη υψηλότερα μετά την είδηση ότι η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας εξουδετέρωσε πύραυλο που προερχόταν από αντάρτες της Υεμένης εναντίον του Ριάντ.

Ετσι αργά χθες το απόγευμα, το μπρεντ σημείωνε άνοδο 1,59 δολαρίου, στα 72,63 δολάρια ανά βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 1,62 δολάριο, στα 67,13 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην ίδια τροχιά και ο χρυσός -το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων- σημείωσε άνοδο για 4η συνεχόμενη ημέρα στα 1.361,40 δολάρια η ουγκιά, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο. Στις αγορές συναλλάγματος αξιοσημείωτες ήταν οι νέες απώλειες που εμφάνισε το ρούβλι.

Η ισοτιμία δολαρίου-ρουβλιού υποχωρούσε χθες το απόγευμα κατά 2,3,% στα 64,125 ρούβλια ανά δολάριο.

Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 16 μηνών για το ρωσικό νόμισμα και οφείλεται εκτός της έντασης στη Συρία και στις κυρώσεις που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή.

Μεγαλύτερος στόχος των τελευταίων ήταν ο ρωσικός κολοσσός παραγωγής αλουμινίου Rusal που οι αμερικανικές κυρώσεις επιχειρούν να βγάλουν εκτός διεθνών αγορών.

Τις επιπτώσεις των κυρώσεων υφίσταται όμως όχι μόνο το ρούβλι αλλά και το Χρηματιστήριο της Μόσχας, το οποίο Δευτέρα και Τρίτη σημείωσε μεγάλες απώλειες, όπως και τα κρατικά ομόλογα της Ρωσίας, οι αποδόσεις των οποίων εκτοξεύθηκαν.

Διόλου τυχαία, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε χθες τις κυρώσεις «πραγματικό οικονομικό πόλεμο».

Θύμα, τέλος, των παραπάνω αλλά και άλλων ακόμη περιστάσεων είναι και η τουρκική λίρα που χθες σημείωσε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.