«Πλαφόν» 22% στις μειώσεις των συντάξεων από το 2019 βάζει το υπουργείο Εργασίας

«Πλαφόν» στις μειώσεις των συντάξεων από το 2019, προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες περικοπές, μελετά το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», οι μειώσεις θα αφορούν περίπου 900.000 παλαιούς συνταξιούχους σε σύνολο 1,4 εκατομμυρίων που σήμερα διατηρούν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά».
Αναλυτικά, σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα κοπεί κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Μειώσεις στις προσωπικές διαφορές θα υποστούν περίπου 900.000 συνταξιούχοι, καθώς οι υπόλοιποι 500.000 έχουν «αρνητικές» προσωπικές διαφορές. Το υπουργείο Εργασίας, όπως έχει αναφέρει η «Αυγή», στοχεύει οι περικοπές να μην ξεπερνούν το 22%.
Βάσει των υπολογισμών του υπουργείου, η μέση σύνταξη των 700 ευρώ στο ΙΚΑ δεν θα θιγεί, αλλά θα θιγούν κατώτατες συντάξεις, για τις οποίες βέβαια οι προσωπικές διαφορές είναι μικρές και οι απώλειες σε αυτές τις περιπτώσεις θα κυμανθούν από 5 έως 20 ευρώ τον μήνα.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι το πρώτο κύμα επανυπολογισμού των συντάξεων (αφορά το 40%) δείχνει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ (που είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία), που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ.
«Ο λογαριασμός βγαίνει από τις περικοπές στις προσωπικές διαφορές των παλαιών συντάξεων, δεν θα πάμε σε ακραίες μειώσεις και δεν θα χρειαστεί σε αυτό να εμπλακούν οι επικουρικές συντάξεις» τονίζουν πηγές του υπουργείου.
Όπως αναφέραμε, οι απώλειες θα ξεκινούν από 1 ευρώ και θα φτάσουν σε ακραίες περιπτώσεις τα 360 ευρώ σε ορισμένες κατηγορίες, όπως είναι αυτή των 270.000 συνταξιούχων του πρ. ΤΕΒΕ, που διατηρούν ένα πρόσθετο ποσό 220 ευρώ στη βασική σύνταξη. Σε αυτή την περίπτωση η περικοπή μπορεί να αγγίξει τα 360 ευρώ.
Χωρίς απώλειες, τουλάχιστον σημαντικές, μένει η πλειονότητα των συνταξιούχων του ΙΚΑ, καθώς οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι η πλειονότητα έχουν μηδενικές ή ελάχιστες προσωπικές διαφορές. Διασώζονται κυρίως συνταξιούχοι ΙΚΑ με 20 – 30 έτη και μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες.
Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου οι προσωπικές διαφορές καθορίζουν και το ύψος της απώλειας που κυμαίνεται από 153 έως και 240 ευρώ (15% – 20% της συνολικής σύνταξης).
Για τους περισσότερους η προσωπική διαφορά πιθανότατα θα χαθεί σχεδόν ολόκληρη ή σε μεγάλο τμήμα της, καθώς είναι μικρότερη από το 20% – 22% της συνολικής σύνταξής τους, από το «ταβάνι» δηλαδή της ανώτατης περικοπής.
Μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες για τους συνταξιούχους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, ενώ λιγότερο θα επηρεαστούν οι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Χαμένοι είναι επίσης συνταξιούχοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ, του πρώην ΤΑΕ – ΟΑΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.