ΟΓΑ: Ποιοι πληρώθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα

Σε 725.000 οικογένειες πιστώθηκαν σήμερα ως προκαταβολή, το 50% της πρώτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του έτους 2017. Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΟΓΑ προκύπτει ότι το σύνολο των πολύτεκνων οικογενειών δικαιούχων ξεπερνά τις 101.000. Εξ αυτών οι περιπτώσεις των τρίτεκνων είναι 82.000 και των πολύτεκνων 19.000.
Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των παραπάνω δικαιούχων και αφορά το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, αλλά και το Ειδικό επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών, καθώς και αναδρομικά παλαιοτέρων ετών, ξεπερνά τα 101 εκατ. ευρώ.
Ειδικά τα αναδρομικά παλαιότερων ετών αφορούν περισσότερες από 45.000 οικογένειες δικαιούχων και συνολικά ξεπερνούν τα 29 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη χορήγηση του επιδόματος είναι ακριβώς ίδια με το 2016. Μάλιστα σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων κατά 3% και το συνολικό ποσό που αποδίδεται σε αυτούς κατά 8,5%.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγάλη εκκαθάριση που κατάφεραν οι υπηρεσίες του ΟΓΑ στις εκκρεμείς περιπτώσεις για τις οποίες απαιτήθηκε η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών. Για το λόγο αυτό η καταβολή των αναδρομικών παρουσιάζει φέτος αύξηση πλέον του 20% σε σχέση με το 2016.
Όπως και πέρσι, ο Οργανισμός επέλεξε και φέτος να αποδώσει ως προκαταβολή το 50% της πρώτης δόσης. Και αυτό διότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμα οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και δεν έχει μέχρι σήμερα ανοίξει η πλατφόρμα των σχετικών αιτήσεων Α21.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η πληρωμή σημαντικών ποσών σε μη δικαιούχους που στη συνέχεια αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Από τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Οργανισμού, ο ΟΓΑ αναζητά την επιστροφή πλέον των 12 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως σε μη δικαιούχους.
Τα περισσότερα εξ αυτών προέρχονται από το γεγονός ότι τα έτη 2014 και 2015 καταβλήθηκε ολόκληρη η 1η δόση. Αντίθετα το 2016 που αποδόθηκε για πρώτη φορά ως προκαταβολή το 50% της πρώτης δόσης, διαπιστώθηκε μείωση κατά 60% στα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που αποδόθηκαν σε μη δικαιούχους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.