Συμφωνία στο Eurogroup: Τι παίρνουμε, τι δίνουμε

Στα επί μέρους ζητήματα της συμφωνίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup της Μάλτας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρείχε αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο του συμβιβασμού με τους δανειστές, δίνοντας σαφή εικόνα για τις θετικές και τις αρνητικές πτυχές της συμφωνίας. Κομβικό σημείο στα λεγόμενα του υπουργού είναι πως μόνο με το σαφή ορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα υπάρξει εφαρμογή μέτρων – αντίμετρων μετά τη λήξη του προγράμματος.
Σύμφωνα με τον πρόλογο του υπουργού, αυτό που συμφωνήθηκε ως στρατηγική στο Eurogroup του Φλεβάρη, δηλαδή να κλείσουν πρώτα τα μεγάλα ζητήματα, ακολουθήθηκε για να επέλθει η σημερινή η συμφωνία στους βασικούς πυλώνες, οδηγώντας στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για να οριστικοποιηθούν και οι τελικές λεπτομέρειες στα πιο μικρά ζητήματα. «Σε όλους τους συμβιβασμούς υπάρχουν πράγματα που δεν μας ικανοποιούν και πράγματα που θα μας ικανοποιήσουν» είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχουν και πράγματα που δεν θα ικανοποιήσουν τον ελληνικό λαό».
Τα μέτρα θα εφάπτονται στο αφήγημα του μηδενικού δημοσιονομικού ισοζυγίου, εάν και εφόσον η ελληνική οικονομία πιάσει τους δημοσιονομικούς του στόχους, με ημερομηνία ορόσημο το 2018 και το ανάλογο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%. «Τα μέτρα θα είναι 1% θετικά μέτρα και αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα» παρέθεσε ο υπουργός για το 2019, προβαίνοντας στην ανάλογη αναφορά για το 2020.
«Τα περιοριστικά μέτρα και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα» είπε επί λέξει, εξηγώντας πως τα θετικά θα εφαρμοστούν μόνο εάν η οικονομία βρίσκεται εντός στόχων. Εν συνεχεία, επικρίνοντας τη στάση των ελληνικών Μέσων, σημείωσε τη μορφή των θετικών μέτρων, για τα οποία όπως είπε οι έλληνες δημοσιογράφοι δεν έχουν δώσει ιδιαίτερη βάση. 
«Συμφωνήσαμε ένα πακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα ενεργοποιηθεί το 2019 και θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, το έλλειμμα στέγασης, θα βοηθά τη νέα γενιά για την απασχόληση», όπως επίσης και μέτρα που θα αφορούν ευθυγραμμίζονται με την αναπτυξιακή προοπτική της κυβέρνησης, μετριάζοντας παράλληλα και τις επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους. Ως προς το δεύτερο πακέτο, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, με σκοπό να αντισταθμίζουν τη μείωση του αφορολογήτου. 
Ενδείκνυται να τονιστεί πως σε αυτό το σημείο ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως μόνο αν υπάρχει σαφή πρόβλεψη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους, θα εφαρμοστεί το συνολικό πακέτο, μέτρων και αντιμέτρων, με το δεδομένο αυτό να αποτελεί μία σαφή δέσμευση για τη μείωση του ελληνικού χρέους από εταίρους που δεν είναι και τόσο σύμφωνοι στην απομείωση – ρύθμισή του.
Αναφορικά με τα εργασιακά, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο ΥΠΟΙΚ, «πέρασε» η ελληνική επιδίωξη για την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως θα εφαρμοστεί ένα «τύπος συλλογικών διαπραγματεύσεων», θα επανέλθουν οι αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν θα διευρυνθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα επανέλθει το lock-out. 
«Tο πρόγραμμα τελειώνει Aύγουστο του 2018. Τότε, θα αποφασιστεί ένας μηχανισμός για την εκτίμηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018, αν είμαστε δηλαδή εντός στόχων» είπε, συμπληρώνοντας πως «μετά το πρόγραμμα θα είμαστε μια κανονική χώρα, που θα πηγαίνει στην Κομισιόν, όπως οι υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο, και δεν θα υπάρχει επιτήρηση».
Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επήλθε  συμφωνία για τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις». «Στη σημερινή συνάντηση πετύχαμε μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά τη β’ αξιολόγηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι «πλέον, οι συζητήσεις θα κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα». Όπως εξήγησε, «καταφέραμε να επιτύχουμε συμφωνία για τις μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και πλέον, απομένουν να διευθετηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες. «Τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό» πρόσθεσε. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.
O Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε από την πλευρά την κοινή ανάγκη Ελλάδας και ευρωζώνης για μια καλή συμφωνία. «Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο-δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα, που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.