Έκλεισε η συμφωνία- Επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ελληνικές αρχές και οι δανειστές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ειδικότερα ο κ. Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισε χαρακτηριστικά:
«Τα νέα που σας κομίζω είναι πως έχουμε συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα. Έχουμε μεγάλη πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε ο Ολλανδός αξιωματούχος και προσέθεσε: «Με δική μου πρωτοβουλία αλλάξαμε τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα, εντατικοποιήσαμε τις διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών σε ό,τι αφορά στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα διευθετηθούν εντός των προσεχών ημερών».
Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων 2%. Το 1% (1,8 δισ. ευρώ) αφορά στο 2019 και πρόκειται για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις, ενώ το 1% του 2020 αφορά στο αφορολόγητο (1,8 δισ. ευρώ). Και φυσικά, θα υπάρξουν διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα μέτρα θα είναι θετικά».
Οι Δηλώσεις Τσακαλώτου για τα θετικά και τα Αρνητικά
https://www.youtube.com/watch?v=d1krDbC1ba4rn
Έxουμε συμφωνία στους βασικούς πυλώνες με τους θεσμούς, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα αρνητικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα, δηλαδή τις επόμενες εβδομάδες και θα ισχύουν έτσι και αλλιώς και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν επίσης τώρα και θα υπάρξουν αν είμαστε εντός των στόχων. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί πολύ πριν από το καλοκαίρι, είπε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για ένα πακέτο θετικών μέτρων που θα φτάνει τα 1,8 δισ. που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα νέας γενιάς για απασχόληση με μέτρα και ενέργειες που θα συμβιβάζονται με την ανάπτυξη, συμβολή συνταξιούχων στα φάρμακα και ένα άλλο πακέτο, το αναπτυξιακό. Θα υπάρξουν αλλαγές στους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος το 2020. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι δημιουργείται η βάση για ενα κοινωνικό πακέτο στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις και θα αρχίσουν οι συλλογικές συμβάσεις το Σεπτέμβριο του 2018 που θα προσεγγίζουν την πραγματικότητα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η επί της αρχής συμφωνία βασίζεται στη στρατηγική που χαράχτηκε στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα, θα νομοθετηθούν θετικά μέτρα που θα ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η σημερινή καταρχήν συμφωνία είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που όπως όλοι οι συμβιβασμοί περιλαμβάνει στοιχεία που δεν ικανοποιούν και άλλα που ικανοποιούν την ελληνική πλευρά και ειδικότερα τον ελληνικό λαό.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, η επί της αρχής συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα στην οποία κατέληξε το σημερινό Eurogroup αφορά θετικά μέτρα το 2019, ύψους 1% του ΑΕΠ και το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ και παράλληλα περιοριστικά μέτρα στις συντάξεις το 2019 , ύψους 1% του ΑΕΠ και μέτρα σε φόρους το 2020 , ύψους 1% του ΑΕΠ.

Πηγή: Αίθουσα σύνταξης ert.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.