ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΤΑΕΙ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΓΙΑ την έξοδο στις αγορές η κυβέρνηση

Οι ανάδοχοι είναι στις θέσεις τους και πιστεύουν ότι η κάλυψη της έκδοσης θα είναι σχετικά εύκολη και μοναδικό στοίχημα είναι το πόσες φορές θα υπερκαλυφθεί. Εάν η υπερκάλυψη είναι μεγάλη τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάρει περισσότερα από όσο θα ζητήσει από την αγορά. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει υπερκάλυψη έκπληξη και όχι δύο ή τρεις φορές.
Χθες η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την διεθνή συγκυρία αλλά και το γεγονός ότι στο εσωτερικό τα χαρτιά που τράβηξε της βγήκαν ξεκίνησε και επίσημα την διαδικασία εξόδου στις αγορές.
Έδωσε εντολή σε BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, και Societe Generale CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024.
Η έκδοση θα όπως αναφέρονταν θα γίνει το «κοντινό μέλλον», όπως σημειώνεται, υπό την αίρεση των συνθηκών της αγοράς. Το δε ομόλογο θα είναι σημείο αναφοράς (benchmark).
Κατά την πάγια τακτική την επομένη το αργότερο μίας τέτοιας κίνησης η χώρα βγαίνει τις αγορές. Θα πρέπει να συμβεί κάτι μη αναμενόμενο ώστε να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός.
Το δημόσιο σκοπεύει να αντλήσει περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 3,5%. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση της χώρας ήταν πριν από 12 μήνες όταν είχε εκδώσει 7ετες τίτλο με επιτόκιο 3,5%.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινήθηκε χθες στην περιοχή του 4,05%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ το 5ετές ήταν επίσης σε πτωτική πορεία κοντά 3,03%. Η απόδοση του 7ετούς, ήταν στο 3,69%.
Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει πριν το μεσημέρι και να μείνει ανοικτό για πολύ λίγο, αφού αποτελεί κοινό μυστικό ότι η έκδοση έχει ήδη καλυφθεί και το μόνο ζητούμενο είναι το επιτόκιο και η υπερκάλυψη.

Του Θανάση Παπαδή…

Πηγή: https://www.newsit.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.