Μίχαλος: Νέα σελίδα στις εμπορικές σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων – Τι πρέπει να προσέξουμε

«Με την κύρωση από την ελληνική Βουλή ανοίγει μια νέα σελίδα και για τις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη βόρεια γείτονά μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορκού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως είπε ο κ. Μίχαλος: «Με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία των Πρεσπών, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, θα υπάρξουν θετικές προεκτάσεις στην οικονομία μας.

»Πάντα οι φιλικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών ευνοούν την επιχειρηματικότητα.

»Να σημειώσω εδώ ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους επενδυτές στα Σκόπια και μια συμβιβαστική λύση που ασφαλίζει, βεβαίως, τα εθνικά μας συμφέροντα θα έχει οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.

»Το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι να μην υπάρξουν τα επόμενα χρόνια δυσμενείς εξελίξεις ως προς την εμπορική ονομασία των ελληνικών προϊόντων και των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

»Βεβαίως εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τεθεί κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι τα ΠΟΠ και ΠΓΕ έχουν καθοριστεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Αυτό που ενδεχομένως θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, είναι να μην προσπαθήσουν οι γείτονές μας να σφετεριστούν τα δυναμικά brands που έχουν οι επιχειρήσεις και που σχετίζονται με την Μακεδονία.

»Για το λόγο αυτό τα Επιμελητήρια και όλοι οι φορείς της επιχειρηματικότητας έχουμε προτρέψει τις επιχειρήσεις μας, τα εμπορικά σήματα των οποίων περιλαμβάνουν τη λέξη Μακεδονία και παράγωγά της, να σπεύσουν να κατοχυρώσουν και σε ελληνικούς και σε διεθνείς φορείς τα σήματα και την ονομασία τους.

»Χρέος της ελληνικής Πολιτείας είναι να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας και να υπερασπιστεί τις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το όνομα της Μακεδονίας και παράγωγά του.

»Και κυρίως να παρέμβει δυναμικά σε περίπτωση παράνομης υιοθέτησης των συγκεκριμένων εμπορικών σημάτων από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική μας χώρα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.