ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τέταρτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη με την ονομασία «European Money Mule Action 4», για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2018, με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation – EBF) καθώς και 300 τραπεζικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών φορέων, ενώ συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από 26 χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μολδαβία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).

Συνολικά, εντοπίστηκαν 1.504 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), 140 εντολείς – καθοδηγητές (Herders) και συνελήφθησαν 168 άτομα, με τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο να ανέρχονται σε 72.400.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στην έδρα της Europol σε συνεργασία με την Eurojust, με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών αρχών στη συλλογή πληροφοριών και τη διασταύρωση αυτών για περαιτέρω ανάλυση.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της κοινής επιχείρησης, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιώντας δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος μέσω διαδικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντόπισε 44 άτομα που δραστηριοποιούνταν-ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και μετέφεραν με παράνομο τρόπο 834.310 ευρώ.

Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Σημειώνεται ότι η δράση αυτή είναι πρωτοβουλία των αστυνομικών αρχών της Ολλανδίας και αποτελεί μία συντονισμένη επιχείρηση των Υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Ευρώπη. Εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής 2018-2021» και των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi – disciplinary Platform Against Criminal Threats) και σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL:
https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/over-1500-money-mules-identified-in-worldwide-money-laundering-sting.

Ενημέρωση και συμβουλές για τους μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) έχουν, επίσης, αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: http://cyberalert.gr/money-mules.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• τηλεφωνικά: 111 88
• στέλνοντας e – mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• μέσω Twitter : @CyberAlertGR
• μέσω της διαδικτυακής πύλης (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας: https://goo.gl/UWkku9
• μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smart phones): CYBERKID
• επίσης σχετική ενημέρωση παρέχεται από τον δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/ …

Πηγή: https://www.zougla.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.