HΠΑ: Υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο ο οίκος Fitch – Οι προβλέψεις

Στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ στην βαθμίδα ΑΑΑ με αρνητικό outllook προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Rating εξαιτίας του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.

Η αξιολόγηση αυτή του οίκου δείχνει πως υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων στις ΗΠΑ αναφορικά με την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους και πως αυτό εμποδίζει στο να ληφθεί απόφαση πριν την ημερομηνία που έχει τεθεί να γίνει αυτό.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση συνεχίζουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις τους για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους από το Κογκρέσο. Αυτή η αύξηση του χρέους είναι αναγκαία να γίνει προκειμένου να  μην κηρυχθεί  “άνευ προηγουμένου”  στάση πληρωμών από το δημόσιο την 1η Ιουνίου, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Το χρέος και προβλέψεις του οίκου για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οίκου, www.fitchratings.com  , έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να μην υπάρξει συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ  αναφορικά με την αύξηση του ή τη μη αναστολή του πριν από την ημερομηνία που έχει καθοριστεί και αυτό θα έχει ως συνέπεια η κυβέρνηση να μην μπορεί να αποπληρώσει ορισμένες από τις υποχρεώσεις της.

Επίσης ο οίκος εκτιμά πως το αξιόχρεο των ΗΠΑ θα παραμείνει στην βαθμίδα στο «ΑΑΑ» ακόμη και εάν επικρατήσει το σενάριο περί αθέτησης του χρέους και πως το πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στο  6,5% του ΑΕΠ το 2023 και στο 6,9% του ΑΕΠ το 2024 από 5,5% που ήταν το 2022. Αξιοσημείωτο είναι δε πως το  χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί στο 117% μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με τον οίκο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.