Ανέλπιστο «δώρο» η τραπεζική κρίση για Fed και ΕΚΤ – Η Lagarde έδωσε το σύνθημα, θα ακολουθήσει ο Powell

Η Credit Suisse βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγάλων ανησυχιών στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, καθώς το απειλεί με την ενδεχόμενη κατάρρευσή της.
Τα ομόλογα της τράπεζας καταρρέουν επίσης, και οι επενδυτές πληρώνουν για την ασφάλιση των ομολόγων της σε ποσοστά που δεν έχουν παρατηρηθεί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Καθώς οι επενδυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση τη φερεγγυότητα μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, η ασφάλεια και η ευρωστία ολόκληρου του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος αποτελεί και πάλι ένα μεγάλο ερωτηματικό για τη Wall Street.
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, οι επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, αποφεύγοντας τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών.
Το κάποτε δύσκολο έργο που αντιμετωπίζουν τώρα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell και οι συνάδελφοί του κεντρικοί τραπεζίτες μόλις έγινε ένα φαινομενικά αδύνατο δίλημμα – να συνεχίσουν τη μάχη τους κατά του πληθωρισμού με την αύξηση των επιτοκίων και την περαιτέρω σύσφιξη των πιστωτικών αγορών ή να πολεμήσουν μια νέα τραπεζική κρίση που ενέχει συστημικό κίνδυνο.

Πως έχουν κινηθεί οι κεντρικοί τραπεζίτες

Αξίζει να θυμηθούμε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed Jay Powell κάθισε ενώπιον του Κογκρέσου και δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι “έτοιμη να αυξήσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων”.
Ο ίδιος αντιστάθμισε τη δήλωσή του (όπως θα έπρεπε να κάνει ένας συντηρητικός κεντρικός τραπεζίτης), επικαλούμενος την ανάγκη να εξεταστεί το “σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων”.
Όμως η αγορά ομολόγων άλλαξε ρότα εκείνη την ημέρα, το ίδιο και οι τραπεζικές μετοχές.
Ξαφνικά, οι αγορές τιμολογούσαν μια αύξηση των επιτοκίων του Μαρτίου κατά 50 μονάδες βάσης (0,5 μ.β.) αντί για 25 μ.β..
Η απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων 13 εβδομάδων σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων δύο μηνών – ξεπέρασε το 4,8% για πρώτη φορά από το 2007.
Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 Select Financial SPDR ETF (XLF) είχε τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων σχεδόν έξι μηνών, διαμορφούμενος σε χαμηλό έξι εβδομάδων.
Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες βρέθηκαν σε μια εβδομαδιαία πτώση που έχει διαγράψει δισεκατομμύρια σε αξία κεφαλαιοποίησης.

Δύσκολες οι επιλογές

Είτε η επίσκεψη του Powell στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν μια απόφαση-τέρας την επόμενη εβδομάδα με δύσκολες επιλογές και χωρίς ιδανική λύση.
Ο Raghuram Rajan, καθηγητής οικονομικών στο Chicago Booth και πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, συμμετείχε στο Yahoo Finance Live για να εξηγήσει τις δύσκολες επιλογές που έχει τώρα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με το διπλό πρόβλημα του επίμονου πληθωρισμού και της τραπεζικής αστάθειας.
Ο Rajan λέει ότι η Fed πιθανότατα θα αποφασίσει μεταξύ μιας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης και μιας στάσης, αφήνοντας τα επιτόκια εκεί που είναι.
“Αμφιβάλλω ότι θα μειώσουν”, λέει ο Rajan, ο οποίος λέει επίσης ότι μια πιο επιθετική αύξηση των 50 μονάδων βάσης είναι πιθανώς εκτός επιλογών.
“Αυτό θα ήταν μια αρκετά σκληρή αύξηση σε αυτό το σημείο, όταν έχετε τόση ευπάθεια”, προσθέτοντας, “το ερώτημα είναι 25 ή μηδέν [μονάδες βάσης]”.
Εάν η Fed διατηρήσει σταθερά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, ο Rajan αναμένει ότι ο Powell θα υποβαθμίσει τις αντιλήψεις των επενδυτών ότι η Fed βρίσκεται σε “παύση” για αρκετές συνεδριάσεις.
Ιστορικά, η Fed δεν αλλάζει πολύ συχνά κατεύθυνση όσον αφορά την πολιτική επιτοκίων και οι συμμετέχοντες στην αγορά ενδέχεται να έχουν την εντύπωση ότι οι μελλοντικές αυξήσεις είναι εκτός επιλογών.
Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την αξιοπιστία της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την αντιληπτή αποφασιστικότητά της να αρχίσει να αυξάνει και πάλι τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει.

Η ανέλπιστη ευκαιρία

Ο Rajan λέει ότι αν η Fed δεν αυξήσει τα επιτόκια, θα προστατευθεί από αυτό με “πολύ ισχυρή γλώσσα”, λέγοντας: “Δεν κάνουμε παύση.
Απλώς κάνουμε ένα διάλειμμα, κοιτάζοντας πώς θα κινηθούν οι αγορές”, προσθέτοντας ότι η Fed θα αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για να συνεχίσει τη σύσφιξη.
Αντίθετα, αν η Fed αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης, αυτό δείχνει ότι η Fed εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό και την ανάγκη επιβράδυνσης της οικονομίας.
Ωστόσο, αυτή η επιλογή ενέχει τον κίνδυνο να παγώσουν περαιτέρω οι πιστωτικές αγορές και να βαθύνουν οι ρωγμές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μπορεί να φαίνεται απίθανο, αλλά η Fed μπορεί ακόμη θεωρητικά να επιτύχει τον στόχο της να περιορίσει τον πληθωρισμό, μη μετακινώντας τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.
Κατ’ αρχάς, φανταστείτε έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης ή ένα στέλεχος της διοίκησης που παρατηρεί τα τρέχοντα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.
Πολλοί θα δουν μια ύφεση στον ορίζοντα και θα αποφασίσουν να απολύσουν εργαζόμενους, γεγονός που επιβραδύνει την οικονομία.
“Η αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα κάνει μέρος της δουλειάς της Fed.
Τώρα, αυτός δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να γίνει η δουλειά της Fed.
Αλλά μπορεί να αποτελέσει μέρος [αυτού]”, λέει ο Rajan.
Εάν η Fed πιστεύει ότι η κρίση είναι αρκετά σοβαρή για να κάνει τη βρώμικη δουλειά της, αυτό θα κλίνει τη Fed προς το μηδέν, εξηγεί.
“Όλα αυτά είναι στον αέρα [και] πολύ συγκεχυμένα”, λέει ο Rajan.
Εν τέλει, πρόκειται για ένα μεγάλο δίλημμα.
Αν η Fed δεν κινηθεί, κινδυνεύει να βλάψει την με κόπο κερδισμένη αξιοπιστία της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού εν μέσω της μάχης.
Αν η Fed αυξήσει, θα μπορούσε να επιδεινώσει τις επιδεινούμενες συνθήκες στην πιστωτική αγορά, μολύνοντας τους “παραγωγικούς” τομείς της οικονομίας.
Τουλάχιστον ο Powell έχει άλλη μια εβδομάδα για να χωνέψει τις καταστάσεις που εξελίσσονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του έπρεπε να δράσουν άμεσα…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.