Κεν Γκρίφιν: Ο καπιταλισμός των ΗΠΑ «καταρρέει μπροστά στα μάτια μας»

Το πακέτο διάσωσης για τη Silicon Valley Bank, που ανακοίνωσαν οι Αρχές στις ΗΠΑ, δείχνει ότι ο αμερικανικός καπιταλισμός «καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

Αυτό δήλωσε στους Financial Times, o ιδρυτής του hedge fund Citadel, Κέν Γκρίφιν.

Ο Γκρίφιν υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έπρεπε να είχε παρέμβει για να προστατεύσει όλους τους καταθέτες της SVB μετά την κατάρρευση της τράπεζας με έδρα τη Σάντα Κλάρα την Παρασκευή.

Ανησυχία για χρηματοπιστωτικό τσουνάμι

«Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι είναι μια καπιταλιστική οικονομία και αυτό καταρρέει μπροστά στα μάτια μας», υπογράμμισε, σχολιάζοντας την απόφαση των ρυθμιστικών Αρχών των ΗΠΑ να προστατεύσουν όλους τους καταθέτες στην SVB — ακόμη και αυτούς με υπόλοιπο πάνω από το όριο των 250.000 δολαρίων.

«Υπάρχει απώλεια χρηματοοικονομικής πειθαρχίας όταν η κυβέρνηση διασώζει πλήρως τους καταθέτες», πρόσθεσε ο Γκρίφιν.

Όταν «κοιμάσαι στο τιμόνι»

Οι επικριτές του πακέτου διάσωσης έχουν επισημάνει τον κίνδυνο ηθικού κινδύνου που προέρχεται από την εξασφάλιση όλων των καταθετών της SVB, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται στο στόχαστρο επειδή δεν εντόπισαν έγκαιρα τα προειδοποιητικά σημάδια:

«Ήταν ο ορισμός του να κοιμάσαι στο τιμόνι», είπε ο Γκρίφιν.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Citadel, του οποίου το ταμείο έγινε φέτος η πιο επιτυχημένη εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου στην ιστορία, υπογράμμισε ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να λαμβάνει τέτοια δυναμικά μέτρα.

«Θα ήταν ένα σπουδαίο μάθημα ηθικού κινδύνου», είπε.

«Οι απώλειες για τους καταθέτες θα ήταν ασήμαντες και θα είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση κινδύνου είναι απαραίτητη».

«Βρισκόμαστε σε πλήρη απασχόληση, οι πιστωτικές απώλειες ήταν ελάχιστες και οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι ισχυρότεροι από ποτέ.

»Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ηθικού κινδύνου από θέση ισχύος», πρόσθεσε.

Η άποψη του Γκρίφιν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή του Μπιλ Άκμαν, ενός άλλου υψηλού προφίλ διαχειριστή hedge fund, ο οποίος τη Δευτέρα ζήτησε από την Federal Deposit Insurance Corporation να «εγγυηθεί ρητά όλες τις καταθέσεις τώρα», προειδοποιώντας ότι «οι ώρες έχουν σημασία».

Ο Άκμαν ανέφερε στο Twitter ότι «η οικονομία μας δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς το κοινοτικό και το περιφερειακό τραπεζικό μας σύστημα».

Επεσήμανε δε, ότι ούτε ο ίδιος ούτε το hedge fund του Pershing Square είχαν έκθεση στη Silicon Valley Bank, προσθέτοντας ότι η προσωπική του έκθεση στη βιομηχανία επιχειρηματικών κεφαλαίων ήταν «λιγότερο από το 10% του ενεργητικού του».

Πέρυσι ο Γκρίφιν μετακόμισε τη Citadel και την εταιρεία μάρκετινγκ Citadel Securities στο Μαϊάμι από το Σικάγο, επικαλούμενος την αυξανόμενη εγκληματικότητας.

Ο Γκρίφιν, ο οποίος μετακόμισε στο Μαϊάμι με την οικογένειά του, περιέγραψε την πόλη ως «μια αναπτυσσόμενη μητρόπολη που ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο» και είπε ότι θέλει ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις να είναι υποψήφιος για πρόεδρος το 2024.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.