Λαγκάρντ: Προανήγγειλε νέα αύξηση στα επιτόκια και ζήτησε «φρένο» στην στήριξη των νοικοκυριών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, άρα το κόστος δανεισμού, παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να “επιβραδυνθεί σημαντικά”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να περιορίσουν την πολιτική στήριξης των νοικοκυριών.

“Αναμένουμε ότι θα αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να θωρακιστούμε απέναντι στον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό”, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο σημείωσε ότι μέχρι τώρα είναι ιδιαίτερα διευρυμένη η στήριξη των εθνικών κυβερνήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Είναι απαραίτητο αυτή η δημοσιονομική στήριξη που χρησιμοποιείται για τα νοικοκυριά για προστασία από τις υψηλότερες τιμές να είναι προσωρινή και στοχευμένη. Αυτό ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων και έτσι κάνει πιο εύκολο το έργο της νομισματικής πολιτικής», εννοώντας ότι η πολιτική στήριξης ενδεχομένως να υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να περιορίσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι επενδυτές στις αγορές κεφαλαίων ποντάρουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ακόμα μία μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (+0,75%) τον Οκτώβριο, ενώ το βασικό της επιτόκιο που βρίσκεται σήμερα στο +0,75% θα έχει ξεπεράσει το 2% έως το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες κινήσεις της ευρωτράπεζας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα εκτιναχθεί στο 9,7% σε ετήσια βάση σημειώνοντας ακόμα ένα ιστορικό υψηλό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις επιδοτήσεις στα τρόφιμα και στην ενέργεια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.