«Κίνδυνος διάλυσης» στην ΕΕ από την ενεργειακή κρίση – Πόσο θα κοστίσει

Στα 500 δισ. ευρώ έχει εκτοξευθεί το κόστος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, με αρκετούς να προειδοποιούν για τις πραγματικές επιπτώσεις της κατάστασης.

Ενδεικτική είναι η έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel (ένα think tank με έδρα τις Βρυξέλλες), την οποία δημοσιεύει το Reuters, όπου επισημαίνεται ο «λογαριασμός» του μισού τρισεκατομμυρίου είναι «δημοσιονομικά μη βιώσιμος».

Παράλληλα, οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι η Ε.Ε. απειλείται με «κατακερματισμό», αφού το χάσμα μεταξύ των χωρών ολοένα και αυξάνεται.

Σύμφωνα με την έκθεση του Bruegel τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν -μέχρι στιγμής- διαθέσει 314 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ στη Βρετανία το ποσό φτάνει στα 178 δισ. ευρώ.

Προσθέτει δε πως με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δεσμεύσει ποσά για την εθνικοποίηση, τη διάσωση ή την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενέργειας, το κόστος ανεβαίνει περίπου στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι σήμερα έγινε γνωστό, πως ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper κρατικοποιείται λόγω της σοβαρής ενεργειακής κρίσης που βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου στην Γερμανία. Η συμφωνία ανάμεσα σε Βερολίνο και την εταιρεία προβλέπει εξαγορά έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ.

«Αυτό ξεκάθαρα δεν είναι βιώσιμο από δημοσιονομική σκοπιά» σχολιάζει σχετικά, ο ανώτερος συνεργάτης του Bruegel Simone Tagliapietra, ενώ συμπληρώνει:

«Οι κυβερνήσεις με περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα διαχειριστούν αναπόφευκτα καλύτερα την ενεργειακή κρίση, ξεπερνώντας στον ανταγωνισμό τους γείτονές τους για τους περιορισμένους διαθέσιμους ενεργειακούς πόρους κατά τους χειμερινούς μήνες».

Ο ίδιος κάνει λόγο για τον «κίνδυνο κατακερματισμού» ακριβώς για τους παραπάνω λόγους.

Ο Tagliapietra εξηγεί επίσης πως πολλά από τα μέτρα, σχεδιάστηκαν αρχικά ως προσωρινά, όμως πλέον έγιναν πιο διαρθρωτικά.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, δαπανά μακράν τα περισσότερα στο ευρωπαϊκό μπλοκ – 100 δισεκατομμύρια ευρώ- έναντι των 59 δισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανά η Ιταλία ή τα 200 εκατομμύρια ευρώ της Εσθονίας.

Η Κροατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Λετονία έχουν αφιερώσει πάνω από το 3% του ΑΕΠ τους για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.