Εκτινάχτηκε η τιμή του φυσικού αερίου 11 φορές πιο πάνω

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει τη τιμή του φυσικού αερίου, με τα καύσιμα να γίνονται όλο και πιο ακριβά τόσο για βιομηχανική χρήση, όσο και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όλα δείχνουν ότι πορευόμαστε στο άγνωστο και ο χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος.

Όπως ανακοίνωσε το Bloomberg ξεπέρασε κάθε ρεκόρ το συμβόλαιο αναφοράς που ανέβηκε κατά 6,7%, στα 241 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις αρχές Μαρτίου, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι τέτοια εποχή οι τιμές ήταν 11 φορές πιο χαμηλές από ότι σήμερα.

Με την Ευρώπη να έχει χάσει το μισό της ικανότητας τήξης ψευδαργύρου και αλουμινίου λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, το κόστος αυξάνεται ραγδαία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Για δυο δύσκολους χειμώνες προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων BNetzA

Μετά τις περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων, η Ευρώπη βυθίζεται σε ενεργειακή κρίση, με τις χώρες να ψάχνουν τρόπους να εξοικονομήσουν και να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα. Την ίδια ώρα στο τραπέζι πέφτουν και σχέδια για την περίπτωση επιπλέον περιορισμών στις προμήθειες.

Άκρως δυσοίωνες οι προβλέψεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων BNetzA, Klaus Mueller, που έκανε λόγο για δυο δύσκολους χειμώνες και αναφέροντας ότι η Γερμανία αναμένει «ελλείψεις φυσικού αερίου σε περιφερειακό επίπεδο».

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του: «Οι περιορισμοί θα ήταν πιθανότατα προσωρινοί στην αρχή, αλλά θα μπορούσαν να εμφανιστούν επανειλημμένα», είπε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το φυσικό αέριο μεταφέρεται με ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι σημαντικό να το καταλάβουν όλοι: Δεν πρόκειται μόνο για έναν χειμώνα, αλλά τουλάχιστον για δύο. Και ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο δύσκολος».

Με την Ευρώπη να πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία για τις διαθέσιμες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, ειδικά από τις ΗΠΑ, «μια αύξηση της ζήτησης από την Ασία θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των αμερικανικών φορτίων που προορίζονται για την περιοχή τους επόμενους μήνες», σύμφωνα με την Lujia Cao, αναλύτρια του Bloomberg.

Την κατάσταση έχει επιδεινώσει περαιτέρω και η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο, που βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό περιορίζοντας τη μεταφορά φορτηγίδων στο νερό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.