Η ΕΝΙ, ο πρώτος ενεργειακός κολοσσός που πληρώνει σε ρούβλια τη Gazprom

Ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας «Eni SpA» πρόκειται να πληρώσει την Gazprom για προμήθειες φυσικού αερίου τον Μάιο, ακόμη και αν η αρχική πληρωμή σε ευρώ μετατραπεί σε ρούβλια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η κίνηση έρχεται αφότου η Gazprom προσπάθησε να καθησυχάσει τους ευρωπαίους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Eni, ότι η πληρωμή δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν θα εμπλέκεται άμεσα, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επειδή οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές.

Η Eni δεν έχει δημιουργήσει ακόμη λογαριασμό σε ρούβλι, είπαν, αλλά εξετάζει το νομικό πλαίσιο, προετοιμάζοντας τη δημιουργία ενός, εάν χρειαστεί. Ο εκπρόσωπος της Eni αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να καταλάβουν πώς μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια – διατηρώντας την κρίσιμη ροή του φυσικού αερίου – χωρίς όμως να παραβιάσουν τις κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για τον πόλεμο που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας.

Ένα ρωσικό διάταγμα τον Μάρτιο, καλούσε τις εταιρείες να ανοίξουν δύο λογαριασμούς – έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια – μια κίνηση που η ΕΕ απέρριψε ως παραβίαση των κυρώσεων. Η ΕΕ αναμένεται να παράσχει τις επόμενες ημέρες μια νέα αξιολόγηση για να αποσαφηνιστούν οι αρχικές κατευθυντήριες γραμμές της, καθώς τόσο οι εταιρείες όσο και οι κυβερνήσεις, ζητούν περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ολοκλήρωσης των συναλλαγών.

Η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα σε Πολωνία και Βουλγαρία, αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τους νέους όρους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Άλλοι αγοραστές αναζητούν λύσεις, με εταιρείες όπως η OMV AG της Αυστρίας να σηματοδοτούν ότι μπορεί να βρεθεί μια.

Η Γερμανία, η οποία όπως και η Ιταλία, είναι ένας από τους κορυφαίους αγοραστές φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία και μοιράζεται μια παρόμοια θέση. Η Uniper SE είναι πεπεισμένη ότι η επόμενη πληρωμή της για το ρωσικό φυσικό αέριο θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου, χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις και, η εταιρεία θα πληρώσει σε ευρώ όταν ο επόμενος λογαριασμός λήξει στο τέλος του μήνα.

Αλαλούμ με το τι συνιστά «παραβίαση των κυρώσεων»

Η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνονται οι πληρωμές.

«Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το τι σημαίνει παραβίαση των κυρώσεων», είπε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη. «Κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα για το εάν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις».

Ο Claudio Descalzi, ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικά ελεγχόμενης Eni, έχει συμμετάσχει άμεσα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, βοηθώντας στην εξασφάλιση ενεργειακών συμφωνιών σε πολλές χώρες, όπως η Αλγερία και η Αγκόλα.

Ακόμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τιμ ΜακΦί, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη (12/5), ότι η θέση της ΕΕ σχετικά με τις πληρωμές προς την Gazprom, στις οποίες εμπλέκεται η ρωσική κεντρική τράπεζα «είναι απολύτως σταθερή».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.