Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων είκοσι ετών σκαρφάλωσε το δολάριο έναντι καλαθιού ισχυρών νομισμάτων από όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένου και του ευρώ. Ιδιαίτερα το ενιαίο νόμισμα έχει δεχτεί σφυροκόπημα το τελευταίο διάστημα, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι φόβοι για ύφεση και στασιμοπληθωρισμό στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα στις αγορές να έχουν αρχίσει τα «στοιχήματα» ότι η ισοτιμία θα φτάσει το 1 προς 1. Ήδη το ευρώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2017, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,05.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ως συνέχεια των προβλημάτων στην οικονομία και ιδιαίτερα την εφοδιαστική φαίνεται ότι απειλεί περισσότερο τώρα τη Γηραιά Ήπειρο από όσο την Αμερική, όπου ήδη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται πιο μπροστά από την καμπύλη της αύξησης των επιτοκίων όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πιο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα

Πρόκειται για εξέλιξη που κάνει πιο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται εκτός ευρωζώνης –και ευνοεί τις χώρες με μεγάλη βιομηχανική κυρίως παραγωγή- αλλά κάνει και πιο ακριβές τις εισαγωγές ενέργειας καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές αυτές καθορίζονται σε αμερικανικά δολάρια.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται ότι ανατρέπει τώρα τα δεδομένα και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και επηρεάζει τις οικονομικές προοπτικές και τις τιμές οι οποίες φαίνεται ότι έχουν πάρει τον ανήφορο για τα καλά και στην Ευρώπη.

Εκτιμήσεις

Η Eurostat εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα φτάσει το 7,5% τον Απρίλιο, την ώρα που στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 8,5%. Εκεί όμως η FED έχει αυξήσει ήδη τα επιτόκια από το εύρος 0%-0,25% στο εύρος 0,75%-1% και αναμένεται να προχωρήσει πιθανότατα σε νέα αύξηση κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες και τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να κάνει αυξήσεις μέσα στον Ιούλιο καθώς εκτός από το βασικό επιτόκιο που βρίσκεται στο μηδέν, το επιτόκιο με το οποίο δανείζει τις εμπορικές τράπεζες (το λεγόμενο Deposit facility) διαμορφώνεται σε αρνητικά επίπεδα (-0,50%).

Παρόλο που η κορύφωση των αμερικανικών επιτοκίων στον τρέχοντα κύκλο ανόδου φαίνεται να είναι το 3,5% στα μέσα του 2023, η ταχύτητα του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες της Τράπεζας της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ σημαντική αύξηση έχουν σημειώσει και αυτές των ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Τι προβλέπουν οι αγορές για την ισοτιμία του ευρώ

Το 60% από παράγοντες της αγοράς που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg και της MLIV Pulse προβλέπουν ότι το ένα ευρώ θα φτάσει σύντομα το ένα δολάριο από τα 1,05 δολάρια που είναι σήμερα η ισοτιμία.

Επίσης το 48% προβλέπει ότι το ευρώ μπορεί να πέσει ακόμη και κάτω από το ένα δολάριο, στα 0,95 δολάρια. Μικρή πλειοψηφία εκτιμά ότι στη συνέχεια το ενιαίο νόμισμα θα κινηθεί ξανά προς τα 1,15 δολάρια.

Μεγάλοι φόβοι για ύφεση ή στασιμοπληθωρισμό στην Ευρώπη

Ένας από τους μεγάλους φόβους που έχουν δημιουργηθεί ειδικά στην Ευρώπη είναι ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα δεχτεί μεγαλύτερο πλήγμα από την αμερικανική λόγω του πολέμου και των υπόλοιπων προβλημάτων. Ένα 40% όσων συμμετείχαν στις έρευνες φοβάται περισσότερο τον κίνδυνο μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Αντίστοιχο ποσοστό (40%) φοβάται για κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού όπου η ανάπτυξη της οικονομίας ασθμαίνει την ώρα που και οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το υπόλοιπο 20% θεωρεί ότι βασικός κίνδυνος είναι ο υψηλός πληθωρισμός. Όλα αυτά δείχνουν το μεγάλο γρίφο τον οποίο καλείται να επιλύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία τον Ιούνιο αναμένεται να δώσει σήμα για το πώς θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ισχυροποίηση του δολαρίου παντού στον κόσμο

Έναντι καλαθιού βασικών νομισμάτων, η ισοτιμία του δολαρίου έφτασε το 104,20 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2002, επεκτείνοντας την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος κατά σχεδόν 9% φέτος. Το ράλι του δολαρίου μάλιστα έφερε αναφορές για παρέμβαση ορισμένων κεντρικών τραπεζών αναδυόμενων αγορών προκειμένου να στηρίξουν τα νομίσματά τους.

Η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος χαρακτηρίστηκε μονόδρομος από παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο Reuters, με τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να πλησιάζουν τα επίπεδα του 3,2% για αυτά 30ετους διάρκειας και το 3,15% για τα 10ετους διάρκειας -και το δολάριο να επωφελείται από αυτό.