Αυξήθηκαν 20% οι άνθρωποι που αντιμετώπισαν επισιτιστική κρίση το 2021

Εμπόλεμες συγκρούσεις, οικονομικές κρίσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα έφεραν 40 εκατ. περισσότερους ανθρώπους αντιμέτωπους με επισιτιστική κρίση το 2021. Συνολικά, τη χρονιά που πέρασε 193 εκατ. άνθρωποι (20% περισσότεροι από το 2020) βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα και σύμφωνα με διεθνή οργάνωση πρέπει να ληφθεί άμεσα δράση, «σε μαζική κλίμακα», γιατί η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων, το οποίο έχει ιδρυθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε., επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του ότι η επισιτιστική ανασφάλεια έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στα έξι χρόνια, από το 2016 που ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία.

Οι συγκρούσεις στην ΛΔ Κονγκό, στο Αφγανιστάν, στην Αιθιοπία, στο Σουδάν, στη Συρία και στη Νιγηρία συγκαταλέγονται στους λόγους που ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Την κατάσταση επιδείνωσαν η πανδημία του κορονοϊού και η επακόλουθη οικονομική κρίση που προκάλεσε.

Εξίσου σοβαρές επιπτώσεις και ελλείψεις σε τρόφιμα έχουν προκαλέσει οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε πολλές αφρικανικές χώρες. Περίπου 570.000 άνθρωποι στην Αιθιοπία, στο Νότιο Σουδάν, στη Νότια Μαδαγασκάρη και στην Υεμένη κινδύνευσαν το 2021 με λιμό, σύμφωνα με την έκθεση του Δικτύου.

Οξεία επισιτιστική κρίση είναι η έλλειψη τροφίμων που απειλεί τις ζωές των ανθρώπων, τα μέσα επιβίωσης ή και τα δύο.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Δικτύου Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων κάνει μια προβολή στο μέλλον, επισημαίνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με δεδομένο ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων, συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση και μεταξύ των οποίων βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Αϊτή, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι το 2021 η Σομαλία προμηθεύτηκε πάνω από το 90% των σιτηρών της από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η ΛΔ Κονγκό το 80%, ενώ η Μαδαγασκάρη το 70%.

«Χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας πείνας κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πληγούν από τον πόλεμο εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές τροφίμων και στην ευαλωτότητά τους ως προς τους παγκόσμιους κραδασμούς στις τιμές των τροφίμων», καταλήγει η έκθεση. Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα είναι περισσότερο οξύ στις αγροτικές περιοχές, καθώς περίπου τα δύο τρίτα των οποίων απειλείται η επισιτιστική ασφάλεια βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Το γεγονός, αναφέρει, απαιτεί μεγαλύτερες απαιτήσεις στη γεωργία.

Ο ΟΗΕ διαρκώς επαναλαμβάνει την έκκληση για επιπλέον οικονομική βοήθεια αλλά και για ισχυρότερη πολιτική βούληση ώστε να σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.