Ηλεκτρική ενέργεια: Τα τέσσερα σενάρια για φθηνό ρεύμα

Τέσσερα σενάρια είναι υπό επεξεργασία από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποτελεσματική αναχαίτιση των αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ,στόχος είναι να γυρίσει η τιμή του ρεύματος στα 0,13 με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,33 με 0,35 ευρώ που είναι σήμερα, χωρίς την επιδότηση. Στα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί περιλαμβάνονται και τιμές λιανικής με αυξήσεις μόλις 10%, 20% και 30%.

Καταλύτης στην απόφαση, που θα λάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της αναγγελίας του για εθνική παρέμβαση, είναι η στάση των υπολοίπων 26 ευρωπαίων ηγετών τον επόμενο μήνα απέναντι στο δίλημμα:

Τα σενάρια είναι υπό επεξεργασία από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς, όπως αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ , “το δημοσιονομικό κόστος για την υλοποίησή τους είναι μεγάλο”.

Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας: Το πλαφόν θα μπαίνει στη φάση της εκκαθάρισης των συναλλαγών

ενέργεια
Οι εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου δεν περιλαμβάνουν πλαφόν στην Οριακή Τιμή Συστήματος (μέση τιμή χονδρικής πώλησης του ρεύματος), αλλά ανώτατο όριο στην πληρωμή, στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν. Δηλαδή το πλαφόν θα μπαίνει στη φάση της εκκαθάρισης των συναλλαγών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας:

1.Οριζόντιο πλαφόν στην τιμή πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που πουλάνε στη χονδρεμπορική αγορά.

Θα καθοριστεί ένα ανώτατο όριο εσόδων για όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα καλύπτονται μόνο συγκεκριμένα κόστη. Η επιπλέον διαφορά θα επιχορηγείται από το κράτος. Διαφορετικό πλαφόν στην τιμή πληρωμής για ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών.

Ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος θα καθορίζεται και αντίστοιχο όριο εσόδων. Όπου προκύπτει επιβάρυνση που δεν ανακτάται θα καλύπτεται με επιχορήγηση.

2. Διαφορετικό πλαφόν στην τιμή πληρωμής για ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών. Ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος θα καθορίζεται και αντίστοιχο όριο εσόδων .΄Όπου προκύπτει η επιβάρυνση

3.Συνδυασμός πλαφόν ηλεκτροπαραγωγών με κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Πρόκειται για ένα μεικτό σχήμα, που θα περιλαμβάνει ένα ανώτατο όριο εσόδων και επιδοτήσεις στους λογαριασμούς.

4.Γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Προβλέπονται μεγαλύτερες επιδοτήσεις από το κράτος στους λογαριασμούς οικιακών καταναλωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Τα προαναφερόμενα μέτρα, όποιο κι αν επιλεγεί, θα συνοδεύονται και από την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.