Αναβάλλεται ξανά η επιδότηση καυσίμων – Η νέα ημερομηνία για το άνοιγμα της πλατφόρμας

Όπως «κλείδωσε»… ξεκλείδωσε η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων για την επιδότηση καυσίμων: Η ειδική πλατφόρμα του gov.gr επρόκειτο αρχικά να «ανοίξει» για να υποδεχτεί τις αιτήσεις των δικαιούχων την περασμένη Παρασκευή, όμως λόγω τεχνικών ζητημάτων τέθηκε ;ως επόμενος στόχος η Πέμπτη 21 Απριλίου. Ούτε αυτό όμως κατέστη δυνατό και έτσι μοιραία η επιδότηση για τα καύσιμα θα δοθεί μετά το Πάσχα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ως νέα «ημερομηνία – στόχος» για το άνοιγμα της πλατφόρμας –και με την προϋπόθεση να ξεπεραστούν οριστικά τα τεχνικά ζητήματα που εμποδίζουν έως σήμερα την έναρξη της διαδικασίας- τέθηκε η ερχόμενη Τρίτη 26 του μήνα. Με την υποβολή της αίτησης η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνεται άμεσα.

Τα 3 βήματα για την επιταγή καυσίμου

Ποια είναι όμως η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι με το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας στο gov.gr;

Βήμα 1ο: Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει με τους κωδικούς του στο Taxisnet στην πλατφόρμα gov.gr και χωρίς να έχει την υποχρέωση να υποβάλει δικαιολογητικά ή αποδείξεις, δηλώνει το όχημα για το οποίο αιτείται επιδότηση, τον αριθμό του κινητού του, τη διεύθυνση e-mail του και το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού κατά το πρότυπο που είχε εφαρμοστεί στη χορήγηση του freedom pass.

Βήμα 2ο: Διενεργείται η διασταύρωση των στοιχείων και οι αιτούντες λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Βήμα 3ο: Η άυλη κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού (smartphone) και χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS. Δεδομένου ότι είναι προπληρωμένη και όχι πιστωτική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρατήρια με το σήμα της MasterCard

Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο και η χρήση της μπορεί να γίνει και εφάπαξ, δηλαδή για ένα μόνο γέμισμα, εάν το επιθυμεί ο χρήστης.

καύσιμα

Τι ποσό θα πάρει κάθε δικαιούχος της επιταγής καυσίμου

Η επιδότηση αφορά σε 60 λίτρα καυσίμων για κάθε έναν από τους τρείς μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιος και ισούται 0,22 ευρώ/λίτρο.

Έτσι για το εν λόγω τρίμηνο η επιδότηση διαμορφώνεται συνολικά στα 40 ευρώ, για τους νησιώτες όμως ανεβαίνει στα 50 ευρώ καθώς η ενίσχυση στα νησιά είναι 0,28 ευρώ/λίτρο.

Για τα δίκυκλα το ποσό της επιδότησης 30 ευρώ στο τρίμηνο και στα 35 ευρώ για τις νησιωτικές περιοχές. Για την επιδότηση της βενζίνης αν η τιμή είναι στα 2,10 ευρώ/λίτρο για τα πρώτα 60 λίτρα η τιμή μετά την επιδότηση μειώνεται στα 1,88 ευρώ το λίτρο.

Οι πολίτες αποκτούν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας τα ποσά που θα λάβουν ως ενίσχυση για την προμήθεια καυσίμων.

Πώς «κερδίζουν» οι δικαιούχοι έξτρα έκπτωση 5 ευρώ

Ως επιπλέον κίνητρο σε εκείνους που θα εκδώσουν ψηφιακά τη λεγόμενη «επιταγή καυσίμων» θα είναι μια έκπτωση – μπόνους έως 5 ευρώ στην τιμή της ποσότητας καυσίμων που θα αγοράσουν. Με άλλα λόγια η επιδότηση θα ανεβαίνει από τα 40 στα 45 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα και από τα 50 στα 55 για τα νησιά.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, διότι η συγκεκριμένη έκπτωση δεν θα ισχύει για όσους αποφασίσουν να εισπράξουν την επιδότηση καυσίμων μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Επιπλέον, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο οι δικαιούχοι της επιταγής καυσίμων θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή: Η ψηφιακή κάρτα, από τη στιγμή της έκδοσής της, παραμένει σε ισχύ μέχρι και την 31η Ιουλίου 2022.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι εάν, μέχρι τις 31/07/2022, οι δικαιούχοι δεν κάνουν χρήση του ποσού που δικαιούνται ως επιδότηση καυσίμων, τότε η κάρτα καταργείται και τυχόν εναπομείναν υπόλοιπο επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Τα εισοδηματικά όρια

Για να δικαιούται κάποιος το βοήθημα θα πρέπει το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Η επιταγή καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
  • Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.
  • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
  • Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.
  • Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.
  • Οι προαναφερόμενες επιδοτήσεις αυξάνονται κατά 5 ευρώ εάν «φορτωθούν» σε «ψηφιακό πορτοφόλι» και δεν κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Πηγή: enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.