Πρωτοφανής κίνηση από την Κίνα προκαλεί ανησυχία

Ραγδαίες εξελίξεις και φόβοι παγκόσμιας σύγκρουσης

Η Κίνα ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι η κορυφαία (εκτός Κίνας) εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της, η CNOOC, αποσύρει τις δραστηριότητές της από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Αυτή η απόφαση προφανέστατα σχετίζεται με τις πρόσφατες απειλές των ΗΠΑ ότι η Κίνα θα αντιμετώπιζε «συνέπειες» εάν προσπαθούσε να στηρίξει την οικονομία της Ρωσίας.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι αυτή είναι μια αμυντική κίνηση επειδή έχει δει πώς η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για να προσπαθήσει να βλάψει την οικονομία της και η Κίνα δεν θέλει να έχει την ίδια τύχη. Ήδη, εκατοντάδες δις ρωσικού συναλλάγματος έχουν εγκλωβιστεί με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν ότι δεν πρόκειται να τα επιστρέψουν!

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση. Πέραν φυσικά του στοιχείου της αποδυνάμωσης του δολαρίου των ΗΠΑ ως παγκόσμιου νομίσματος. Όταν το δολάριο χάνει το καθεστώς του παγκόσμιου νομίσματος, αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας δραστηριότητας θα γίνει σε άλλα νομίσματα.

Η έλλειψη ζήτησης δολαρίων ΗΠΑ θα ρίξει δραματικά την αξία του νομίσματος και οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν τρόπους αντίδρασης.

Ένας άλλος λόγος λοιπόν για τον οποίο η Κίνα θα μπορούσε να λάβει αυτή την κίνηση την συγκεκριμένη στιγμή είναι επειδή έχει σχέδια να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν στο εγγύς μέλλον. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί επανειλημμένα να απαντήσουν επίσης με στρατιωτική δράση για να σταματήσουν μια τέτοια κινεζική εισβολή.

Αυτή δυστυχώς είναι μια νέα εποχή παγκόσμιων συγκρούσεων και ενόψει της αναζωπύρωσης μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

Ουδείς γνωρίζει πως θα αντιδράσει οποιαδήποτε από τις μεγάλες δυνάμεις, που είναι και πυρηνικές, εάν διαπιστώσει ότι κινδυνεύει να ηττηθεί…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.