Το «μακρύ χέρι» του Ερντογάν: Η Deutsche Bank έκλεισε λογαριασμούς αντιπάλων του!

Μετά από «πληροφορίες» της Άγκυρας ότι είναι γκιουλενιστές

Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank έκλεισε τους λογαριασμούς τριών αντιπάλων του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να δώσει κανέναν λόγο, πιθανώς λόγω «πληροφοριών» που προέρχονται από την Άγκυρα, οι οποίες χαρακτηρίζουν τους αντιφρονούντες ως «τρομοκράτες», σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt.

Ένας από τους τρεις που επηρεάστηκαν από την απόφαση της τράπεζας μίλησε στη Die Welt και είπε ότι ενημερώθηκε τον Μάρτιο ότι η τράπεζα ασκούσε το δικαίωμά της να κλείσει τον λογαριασμό χωρίς να διευκρινίσει το λόγο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τρία άτομα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι όλοι μέλη του κινήματος Γκιουλέν και η Κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ξεκίνησε «πόλεμο» κατά του κινήματος μετά τις έρευνες για διαφθορά τον Δεκέμβριο του 2013 που ενέπλεκαν τα μέλη της οικογένειας και τον στενό κύκλο του τότε Πρωθυπουργού και νυν Προέδρου Ερντογάν.

Απορρίπτοντας τις έρευνες ως γκιουλενιστικό πραξικόπημα και συνωμοσία κατά της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα τρομοκρατική οργάνωση και άρχισε να στοχοποιεί τα μέλη του. Ενέτεινε την καταστολή του κινήματος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, για την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε τον Γκιουλέν ως εγκέφαλο. Ο Γκιουλέν και το κίνημά του αρνούνται κατηγορηματικά ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα ή οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Die Welt, τα «θύματα» της απόφασης της Deutsche Bank ανακάλυψαν ότι από τον Δεκέμβριο του 2021 ένα σημείωμα γι’ αυτά είχε αναρτηθεί στη διεθνή οικονομική βάση δεδομένων της Refinitiv, μιας ιδιωτικής εταιρείας που λέει ότι βοηθά στην αντιμετώπιση ζητημάτων παρόχων υπηρεσιών με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. (PEPs).

Οι πελάτες της Refinitiv είναι μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Η υπηρεσία χρησιμοποιείται κυρίως για να ελέγξει εάν στους κατόχους λογαριασμών έχουν επιβληθεί κυρώσεις ή έχουν συνδέσμους με εγκλήματα κατάχρησης χρήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών ή όπλων ή εμπορία ανθρώπων.

Η Die Welt αναφέρει ότι η βάση δεδομένων έχει το όνομα ενός από τους τρεις που τον περιγράφουν ως μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, της FETÖ του Γκιουλέν. Αν και η Deutsche Bank σιωπά για το θέμα, η Die Welt αναφέρει ότι είναι πιθανό η τράπεζα να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες της βάσης δεδομένων Refinitiv.

Η Deutsche Bank είπε στους πελάτες ότι δεν υπήρχαν πολιτικοί λόγοι για το κλείσιμο των λογαριασμών και ότι ήταν μια διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί καθώς δεν είχαν χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς για αρκετό καιρό. Ωστόσο, ενώ αυτό μπορεί να ισχύει για έναν από τους κατόχους λογαριασμού, οι άλλοι λένε ότι χρησιμοποιούσαν ενεργά τους λογαριασμούς τους.

Οι λογαριασμοί των αντιπάλων του Ερντογάν έχουν ήδη κλείσει από μεγάλες τράπεζες και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Νέα Ζηλανδία, αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.