Οι ελάχιστες εισαγωγές αερίου το καλοκαίρι 2021, δείχνουν πως η εισβολή στην Ουκρανία είχε προετοιμαστεί καιρό πριν

Γράφει, στο τουίτερ, ο πρώην ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης…

Στο 45% η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι ελάχιστες εισαγωγές του από το καλοκαίρι 2021, δείχνουν πως η εισβολή στην Ουκρανία είχε προετοιμαστεί καιρό πριν, αφήνοντας τις αποθήκες της ΕΕ με ελάχιστες ποσότητες, ώστε να μεγιστοποιηθεί ο ενεργειακός εκβιασμός από τη Ρωσία. Το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα στηρίζεται πάνω από 80% στα ορυκτά καύσιμα, με Κίνα και Ινδία στο άνω του 85%. 

FP0U7Z6XIAER7q9
FP0U7Z8XoAAW k8

 

FP0U7btXoAYWjF7

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου είναι η Κίνα, ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, με τις δύο χώρες να δηλώνουν ότι η συνεργασία τους «δεν έχει όρια». 

FP0U7Z6WUAkSwqf

Σε αυτά προστίθεται η επισιτιστική κρίση, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να είναι κατά σειρά ο πρώτος και τρίτος εξαγωγέας σιταριού στην Αφρική. Η Ρωσία, πέρα από το σιτάρι, έχει εξαιρετικά σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια εξαγωγή λιπασμάτων, παλλαδίου και πλατίνας. (“ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, 08/04/2022)

 Στο 45% η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι ελάχιστες εισαγωγές του από το καλοκαίρι 2021, δείχνουν πως η εισβολή στην Ουκρανία είχε προετοιμαστεί καιρό πριν, αφήνοντας τις αποθήκες της ΕΕ με ελάχιστες ποσότητες, ώστε να μεγιστοποιηθεί ο ενεργειακός εκβιασμός.. pic.twitter.com/1FUQ6KAZfS

“Στο 45% η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι ελάχιστες εισαγωγές του από το καλοκαίρι 2021, δείχνουν πως η εισβολή στην Ουκρανία είχε προετοιμαστεί καιρό πριν, αφήνοντας τις αποθήκες της ΕΕ με ελάχιστες ποσότητες, ώστε να μεγιστοποιηθεί ο ενεργειακός εκβιασμός”, ανέφερε ο πρώην υπουργός ενέργειας Γ.Μανιάτης.

“Θα απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο (καλώς) αλλά φοβούμαι θα εξαρτηθούμε από αζέρικο και κεντροασιακό δίνοντας στο κράτος μαφία(Τουρκία) τα κλειδιά της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης ως χώρα transit. Φοβούμαι πως θα δεχθούμε ισχυρότατες πιέσεις για «κλείσιμο εκκρεμοτήτων» όπως όπως”, αναφέρει ο Έλληνας καθηγητής Ν.Μιχαηλίδης.

Αν υπάρχει αυτή η περίπτωση, τότε δικαιολογείται και έως τώρα στάση των ΗΠΑ προς την Άγκυρα, η οποία όχι μόνο δεν έχει επιβάλει ούτε μία κύρωση στην Ρωσία, όχι μόνο δεν έχει διακόψει τις πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών, όπως όλες οι δυτικές χώρες, αλλά ακόμα περισσότερες τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται πλέον στην ρωσική αγορά, χωρίς να κουνηθεί φύλλο.

Το όλο σκηνικό δείχνει ότι η Άγκυρα παρά την προκλητική στάση σε ΗΠΑ, δύση, Ελλάδα και ΕΕ, αναβαθμίζεται σε περιφερειακή δύναμη που θα ενεργεί για λογαριασμό των δυτικών ελίτ σε πολλές περιοχές της ΝΑ Μεσογείου ( Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού).  

Αυτό είναι τρομερά επικίνδυνο για τα σχέδια των Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, στις οποίες κάποιοι εντός και εκτός μας “σπρώχνουν” σε συμβιβασμό με τους Τούρκους.

“Στον ενεργειακό πόλεμο που βιώνει η Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια νέα πηγή τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο. Όλα τα Κράτη – Μέλη και κυρίως οι βόρειες χώρες, να συνειδητοποιήσουν ότι η απόλυτη ελευθεριότητα στις αγορές ενέργειας χωρίς ρυθμιστικές παρεμβάσεις προστασίας του δημοσίου συμφέροντος διαλύουν, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης, και τις αγορές ενέργειας και τις ευρωπαϊκές οικονομίες”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο καθηγητής και πρώην υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης.

“Η ενεργειακή κρίση, η επαπειλούμενη κόλαση της επισιτιστικής κρίσης σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες, αλλά και οι προσπάθειες δημιουργίας νέων συναλλακτικών αντιλήψεων εκ μέρους της Ρωσίας, έξω από τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ήδη έχουν προκαλέσει σημαντικές παγκόσμιες ανατροπές.

Υπάρχει πλέον ιστορική αναγκαιότητα τα ελληνικά κοιτάσματα αερίου σε Ιόνιο και νότια Κρήτη, μαζί με τους αγωγούς EastMed, TAP, IGB και τις υποδομές FSRUs και Ρεβυθούσας, να αναδείξουν το νέο πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη, στην πορεία για ενεργειακή απεξάρτηση και πράσινη μετάβαση’, τόνισε ο ίδιος.

Όλο το προηγούμενο διάστημα είμαστε μάρτυρες ενός τεράστιου υποχθόνιου παιχνιδιού που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας και αφορά τα δικά μας, τα ελληνικά, τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία δεν αξιοποιούμε, ενώ η χώρα μας υποφέρει ενεργειακά, και αναζητά χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Έχουμε μια  τρομερή ενεργειακή κρίση, και η χώρα μας παρόλο που υποφέρει, δεν είχε  κάνει το παραμικρό για να ξεκινήσει οτιδήποτε, αλλά τώρα ξαφνικά όλοι μιλούν για το Ιόνιο Πέλαγος για παράδειγμα.

Γιατί; θα ρωτούσε κάποιος. Μήπως επειδή τώρα πήραμε το πράσινο φως από δύση και ΕΕ ;

Κύριο σχέδιο των ΗΠΑ, είναι η απεξάρτηση από τη Ρωσία και η δημιουργία νέου συστήματος ασφαλείας από τον Καύκασο έως την Λιβύη, με την Τουρκία να παίζει πρωτα γωνιστικό ρόλο πλέον, για αυτό γίνονται όλα αυτά που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.