Η ακρίβεια φουντώνει, ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει

Εφιαλτικά σενάρια για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις μέχρι το Καλοκαίρι – Σημαντικές απώλειες θα υποστεί και ο Τουρισμός, με βάση τα «μηνύματα» που εκπέμπονται από την αγορά – Εξαϋλώνονται τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δείχνει εκτός τόπου και χρόνου, η διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια (ένα φαινόμενο που στην Ελλάδα ξεκίνησε αρκετούς μήνες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία) έχει μετατραπεί σε μια μέγγενη, που καθημερινά κλείνει όλο και περισσότερο για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα των 2/3 της ελληνικής κοινωνίας. Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο «άγγιξε» το 9% με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις μέσα στο Καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει, με την πλειονότητα των πολιτών να προσπαθούν κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες να επιβιώσουν…

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός έφτασε στο 8,9% τον Μάρτιο επιβεβαιώνοντας και τυπικά ότι οι καταναλωτές βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια μέγγενη ακρίβειας, η οποία σαρώνει τα εισοδήματα τους. Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί κατά 7,2%, κατά 6,2% τον Ιανουάριο ’22 και κατά 5,15% τον Δεκέμβριο του 2021.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μέσα στους τελευταίους 12 μήνες το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 68%, ο ηλεκτρισμός κατά 79% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 58,5%. Στα τρόφιμα οι ανατιμήσεις ανήλθαν στο επίπεδο του 19,9% στα λάδια και του 13% στα λαχανικά 13%, ενώ κατά 26,8% αυξήθηκαν τα αεροπορικά εισιτήρια, κατά 16% αυτά των πλοίων και κατά 18,5% το κόστος διαμονής στα ξενοδοχεία (γεγονός που προμηνύει απώλειες σημαντικές στον Τουρισμό).

Αναλυτικότερα, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 8,9% τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

• 8,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κρασιά.

• 6,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 29,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 3,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

• 0,1% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 2,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 0,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.