Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θέλει ρούβλια για το φυσικό αέριο

Σε μια προσπάθεια η Ρωσία να θωρακιστεί απέναντι στις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως οι ξένες εταιρείες χρειάζεται να καταλάβουν ότι ο “οικονομικός πόλεμος” κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να αγοράζουν ρούβλια και να πληρώνουν για το φυσικό αέριο με το ρωσικό νόμισμα.

Η Ρωσία δεν θα εξάγει το αέριό της δωρεάν, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και σημείωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει τρόπους για να καταστήσει τις πληρωμές για το αέριο απλές, σαφείς και πρακτικές, ενώ αναμένεται ότι όλες οι επιλογές θα έχουν διευθετηθεί έως τις 31 Μαρτίου.

“Οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την απόλυτη αλλαγή στην κατάσταση που προέκυψε με τον οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ντμίτρι Πεσκόφ

Την Πέμπτη η ρωσική κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και ο κολοσσός του ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom αναμένεται να παρουσιάσουν στον Πούτιν έκθεση για την υλοποίηση του συστήματος πληρωμών σε ρούβλια.

Χθες, οι χώρες της G7 έκριναν ότι η απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο “δεν είναι αποδεκτή”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος κάλεσε τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις “να μην ανταποκριθούν στο αίτημα του Πούτιν” και χαρακτήρισε τη Ρωσία “μη αξιόπιστο πάροχο”.

“Η Ρωσία ήταν πάντα, παραμένει και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος πάροχος υδρογονανθράκων”, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και σημείωσε ότι παράλληλα ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να υπάρξει ένας διάλογος για την ασφάλεια ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα επηρεαστούν αναπόφευκτα από τις “προσωπικές προσβολές” που δέχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

“Οι προσωπικές προσβολές δεν μπορούν παρά να αφήσουν το σημάδι τους στις σχέσεις ανάμεσα σε επικεφαλής κρατών”, σχολίασε.

Ωστόσο πρόσθεσε: “Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να μιλήσουμε για ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και ασφάλειας και ούτω καθεξής”.

Ο Πεσκόφ διέψευσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς δηλητηριάστηκε, χαρακτηρίζοντάς τες αναληθείς και σημειώνοντας ότι εντάσσονται στο πλαίσιο ενός “πολέμου πληροφοριών”.

Ο Αμπράμοβιτς δεν είναι επίσημο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας που μετέχει στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Τουρκία, αλλά είναι παρών σε αυτές, πρόσθεσε επίσης ο Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι είτε σήμερα είτε αύριο, Τετάρτη, θα γίνει σαφές αν υπάρχουν ελπίδες από τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Κατά τις δηλώσεις του ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι στοιχεία δημοσκοπήσεων δείχνουν μια “σχεδόν άνευ προηγουμένου” άνοδο της υποστήριξης των Ρώσων στον Πούτιν και ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει την “απόλυτη υποστήριξη” του πληθυσμού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.