Φορομπήχτες! 10,5% πάνω από το στόχο οι φόροι, αλλά ο Σκυλακάκης λέει ότι δεν μειώνει ούτε ΦΠΑ, ούτε ΕΦΚ!

Τα έσοδα από τους φόρους ήταν αυξημένα αλλά η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ανακουφίσει τους πολίτες

Την ημέρα που ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από τους φόρους το πρώτο δίμηνο του 2022 είναι 10,5% πάνω από τον στόχο (δηλαδή 826 εκατ. ευρώ), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλά για μείωση εσόδων στα καύσιμα και απορρίπτει την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2022 τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 8 δισ. 705 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 826 εκατ. ευρώ ή 10,5% έναντι του στόχου. Μάλιστα τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 3 δισ. 493 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 280 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 989 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά μόλις 85 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο την ίδια ώρα στη Βουλή ο Θ. Σκυλακάκης εστίαζε μόνο στα έσοδα από τον ΕΦΚ λέγοντας ότι «παθαίνουμε ζημιά και η ζημιά θα έχει επίπτωση στο ΑΕΠ» και ότι «το πρώτο δίμηνο είχαμε λιγότερα έσοδα από φόρους καυσίμων».

Με αυτό το σκεπτικό ο Θ. Σκυλακάκης απέρριψε την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα: «Αν δώσεις 100 εκατ. πχ για τη μείωση στον ΕΦΚ θα ωφεληθούν όλοι στο βαθμό που θα περάσει όλη στον καταναλωτή αφού περάσει από τις επιχειρήσεις. Θα ωφεληθούν λοιπόν τα 10 εκατ. ανθρώπων αλλά πόσο θα ωφεληθούν οι ευάλωτοι; Ανάλογα με το πόσο καταναλώνουν! Αν τα 100 εκατ. ευρώ τα πας μόνο στους ευάλωτους πόσο θα ωφεληθούν αυτοί;», είπε και εκτίμησε ότι «η πιθανότητα επιχειρήσεις να μη περάσουν μείωση στον καταναλωτή είναι υπαρκτή! Δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις κερδοφόρες! Πόσο θα περάσουν αυτές στον καταναλωτή; Θα περάσουν το 100%;».

«Οι οριζόντιες παρεμβάσεις τύπου μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα έχουν τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και στο τέλος αυτοί που έχουν περισσότερο ανάγκη έχουν το μικρότερο όφελος! Άλλο να πηγαίνεις σε ευάλωτο νοικοκυριό και να δίνεις 200 ευρώ και άλλο να του πεις μειώθηκε ο φόρος για καύσιμα! Κάντε συγκεκριμένους λογαριασμούς τι σημαίνει για κάθε νοικοκυριό», υποστήριξε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.