Εφιάλτης η «Ομικρον» για οικονομία και προϋπολογισμό

Ποδαρικό με περιορισμένο ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση ● Εισηγήσεις για χρονικές ανάσες και στοχευμένες παρεμβάσεις στους κλάδους που θα πληγούν από τα νέα περιοριστικά μέτρα ● Η προοπτική της καραντίνας φέρνει μπροστά το δυσμενές σενάριο του προϋπολογισμού που προβλέπει αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 0,5% και μείωση της ανάπτυξης κατά μία μονάδα στο 3,5%.

«Νάρκες» στην οικονομία και τον προϋπολογισμό στρώνει το παλιρροϊκό κύμα μολύνσεων της «Ομικρον» που επαναφέρει τον εφιάλτη της καραντίνας και των μέτρων στήριξης για πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απειλώντας με ανατροπή του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής. Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται εισηγήσεις για χρονικές ανάσες και στοχευμένες παρεμβάσεις για κλάδους της οικονομίας που θα πληγούν από τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Το 2022 κάνει ποδαρικό με περιορισμένο ωράριο λειτουργίας (έως τις 16 Ιανουαρίου) σε εστίαση και διασκέδαση και είναι μια εξέλιξη που ανακατεύει από νωρίς την τράπουλα, αφού πρόκειται για ένα σενάριο που μπήκε σφήνα στον χάρτη. Κατόπιν τούτου η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο έχει φτάσει στο κόκκινο λόγω της έντασης της αβεβαιότητας για την τροχιά της πανδημίας και του κλίματος ανασφάλειας και φόβου που διαχέεται στην οικονομία, με τους παραγωγικούς φορείς να εγείρουν με το «καλημέρα» της χρονιάς αιτήματα για γενναίες παρεμβάσεις στήριξης σε περίπτωση που κλιμακωθούν τα μέτρα για την ανάσχεση των κρουσμάτων.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης κάνουν λόγο για ισχυρά πλήγματα από τον περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σημειώνοντας ότι δεν έχουν ακόμα συνέλθει οικονομικά από τα πρώτα κύματα της υγειονομικής κρίσης και τώρα μπαίνουν σε ένα νέο αγνώστων διαστάσεων καθοδικό σπιράλ. Την ίδια ώρα ο εμπορικός κόσμος ξορκίζει το lockdown χαρακτηρίζοντάς το ολέθριο για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αδυνατούν να πιστέψουν ότι μετά τον αναπάντεχο κεραυνό του πληθωρισμού προστέθηκε η επιδείνωση της πανδημίας στο κάδρο με την κακοκαιρία πάνω από την ελληνική οικονομία. Η προοπτική της καραντίνας φέρνει μπροστά το δυσμενές σενάριο του προϋπολογισμού, που αυξάνει το πρωτογενές έλλειμμα κατά 0,5% του ΑΕΠ ή κατά 935 εκατ. ευρώ στο 1,7% του ΑΕΠ από την αρχική πρόβλεψη 1,2%, ενώ κατεβάζει μία μονάδα τον ρυθμό της ανάπτυξης για το 2022 στο 3,5% από 4,5%.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ο νέος προϋπολογισμός «στηρίζεται στην υπόθεση ότι η πανδημία θα κοπάσει από τις αρχές του 2022 και θα υπάρξει σταδιακή και σταθερή επαναφορά από υγειονομικής πλευράς σε μια κανονικότητα με χαλαρές διακυμάνσεις στις υγειονομικές επιβαρύνσεις».

Αλλωστε με αυτή την παραδοχή προβλέπεται μαζική απόσυρση των μέτρων στήριξης, τα οποία από 17 δισ. ευρώ φέτος προσγειώνονται στα 3,3 δισ. ευρώ το 2022, κόστος που κατά το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τη διατήρηση των φοροελαφρύνσεων (αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικές εισφορές).

Ουδείς αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να προβλέψει την υγειονομική καμπύλη, τόνιζε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις σε περίπτωση υποτροπιασμού της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το τοπίο παραμένει θολό και ρευστό και μια ασφαλής εικόνα για την έκταση και την ένταση της μετάλλαξης «Ομικρον» θα υπάρχει τις επόμενες 7-10 μέρες, οπότε και θα αξιολογηθεί η κατάσταση στην οικονομία και εάν χρειαστεί να ληφθούν και σε τι εύρος τα νέα μέτρα στήριξης.

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια για την απόσβεση τυχόν νέων ζημιών σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας με πλοηγό το χαμηλότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος και την αποφυγή διαρροών στη δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων, που ανέρχεται σε 39-40 δισ. ευρώ. Βέβαια υπάρχει το μαξιλάρι του αποθεματικού ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό του 2022 και το οποίο προορίζεται για την αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων καταστάσεων, αλλά το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν θα αποδειχτεί επαρκές για τον εισοδηματικό τυφώνα των απωλειών που βρίσκεται προ των πυλών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.