1 δολ. ΗΠΑ = 15,59 λίρες – Ο Ερντογάν καλπάζει απτόητος στην άβυσσο

H τουρκική κεντρική τράπεζα αποφάσισε τη μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 14%, ενώ διεμήνυσε ότι θα σταματήσει τον κύκλο μείωσης επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι βάσει των επίσημων στοιχείων τα οποία αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση υψηλότερος από το 21% και αυξάνεται σταθερά καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αρνηθεί να αυξήσει τα επιτόκια, με συνέπεια τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Επενδυτές και οικονομολόγοι έχουν ζητήσει αλλαγή πολιτικής από τον Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο εμμένει έως τώρα στην άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό αντί να τον μειώνουν, όπως είναι η ευρύτερα αποδεκτή οικονομική άποψη.

Η μείωση του επιτοκίου ακολούθησε μία σειρά άλλων μειώσεων από την κεντρική τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ότι έκανε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος τη Δευτέρα, πουλώντας δολάρια για να στηρίξει τη λίρα.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε μετά την ανακοίνωση για τα επιτόκια σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στις 15,51 λίρες έναντι του δολαρίου.

Εν αναμονή της απόφασης η λίρα είχε υποχωρήσει κατά 2,9% φθάνοντας στο 1: 15,25 στις 9 το πρωί.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το αμερικανικό δολάριο την ώρα της ανάρτησης:

Απέλπιδες προσπάθειες Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα θα αυξηθεί από τις 2.825 στις 4.250 λίρες την επόμενη χρονιά, επιχειρώντας να δείξει ότι καταπολεμά τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τον ευτελισμό της λίρας.

«Στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, λάβαμε μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία το 2022 ο κατώτατος μισθός θα είναι τουλάχιστον 4.250 λίρες.

»Για όσους έχουν ανήλικα παιδιά, το ποσό θα είναι ακόμα υψηλότερο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο, παρατηρητές σημείωναν πως οι αυξήσεις αυτές αδυνατούν στο ελάχιστο να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νοικοκυριών, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού στην πραγματική οικονομία έχει μειώσει σε πρωτοφανή επίπεδα την αγοραστική τους δύναμη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.