«Ωρολογιακή βόμβα» οι… εκρηκτικές αυξήσεις τιμών στα οικοδομικά υλικά

Σε «ωρολογιακή βόμβα» για την αγορά ακινήτων εξελίσσεται η εκρηκτική αύξηση στα οικοδομικά υλικά, η οποία μεσοσταθμικά ανέρχεται στο +35%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%.

Της Εύης Κατσώλη

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, το υπέρογκο κόστος των οικοδομικών υλικών σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του ακινήτου, αλλά και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον κλάδο του real estate.

«Τα μαντάτα δεν είναι καλά» όπως λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως ήδη το κόστος κατασκευής από τις αρχές του 2021 έχει ξεπεράσει το 25%.

Οι αυξημένες τιμές στα υλικά προκαλούν…  ντόμινο και αύξηση και στο κόστος κατασκευής, στα καινούρια, νεόδμητα ακίνητα και ως εκ τούτου δημιουργούνται προβλήματα και στην πώληση των ακινήτων.

Πολλοί δε, είναι εκείνοι που κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η εκτίναξη στις τιμές των υλικών μπορεί να οδηγήσει πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο να σταματήσουν και για άλλα να μην ξεκινήσει καν η υλοποίησή τους.

αγορά ακινήτων - οικοδομικά υλικά

«Καίνε» οι τιμές των οικοδομικών υλικών

Οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν πάρει «φωτιά». Ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ., Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στο enikos.gr, δίνει αναλυτικά τις τιμές στις οποίες έχουν φτάσει τα υλικά.

Ο σίδηρος από 0,75 – 0,85 ευρώ που ήταν η τιμή του το 2020, έχει φτάσει στα 1,10 ευρώ. Το τσιμέντο (25άρι τσουβάλι) από 4,50 ευρώ πέρυσι, φέτος πωλείται στα 6 ευρώ, ενώ η τιμή των τούβλων από 0,15 ευρώ έχει ανέλθει στα 0,21 ευρώ.

Ακόμη, η αύξηση στις τιμές των μετάλλων ξεπερνά ακόμη και το 30%, ενώ στα χρώματα παρατηρείται άνοδος του κόστους κατά 15%. Τα αδρανή υλικά κοστολογούνται στα 15 ευρώ ο τόνος όταν το 2020 το κόστος τους ήταν στα 13 ευρώ/ τόνος.

Σε ανοδική… τροχιά και ο χαλκός με την αύξηση να υπολογίζεται στο +40%.

Γιώργος Λεχουρίτης- τιμές

Όπως υποστηρίζει ο κ. Λεχουρίτης «πολλές τιμές κυρίως για τα προϊόντα εκείνα που διαπραγματεύονται και στα διεθνή χρηματιστήρια επηρεάζονται και από τις συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως».

Επίσης, επισημαίνει ότι «το κόστος των οικοδομικών υλικών διαμορφώνεται και ανάλογα με την περιοχή λόγω του μεταφορικού κόστους που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τελική τιμή και τον καταναλωτή».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «όλο αυτό το σκηνικό επηρεάζει και την αγορά ακινήτων και συγκεκριμένα την τιμή του τετραγωνικού μέτρου. Ανάλογα και με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, η ποσοστιαία αύξηση μεσοσταθμικά σε ολόκληρη την Επικράτεια αγγίζει το 30%».

Καψιμάλης: Τα μαντάτα δεν είναι καλά – Θα ανέβουν πολύ υψηλότερα οι τιμές των ακινήτων

«Μέσα σε αυτή την κρίση με τον κορονοϊό, παρατηρείται αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών και αύξηση στην τιμή ακινήτου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην πώληση του ακινήτου» τονίζει στο enikos.gr, ο Δημήτρης Καψιμάλης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστικών Κτιρίων λέει χαρακτηριστικά ότι «τα μαντάτα δεν είναι καλά» και συμπληρώνει ότι «τα μεγάλα σπίτια θα ξαναβρεθούν σε κρίση καθώς θα ανέβει η τιμή τους, ενώ την ίδια ώρα δεν βελτιώνεται η εισοδηματική κατάσταση των πολιτών».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχουν υλικά που το κόστος τους έχει εκτιναχθεί ακόμη και 50% και ότι το κόστος κατασκευής από τις αρχές του χρόνου έχει υπερβεί το 25%.

Δημήτρης Καψιμάλης - αγορά ακινήτων

Ο κ. Καψιμάλης εκτιμά ότι οι τιμές των ακινήτων θα ανέβουν πολύ υψηλότερα το επόμενο διάστημα, επηρεαζόμενες από τους εξής παράγοντες:

  1. Από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022
  2. Από την αύξηση του κόστους κατασκευής
  3. Από τις μεγάλες αυξήσεις στα οικόπεδα.

Ο κ. Καψιμάλης τονίζει ότι «θα πρέπει να γίνει αναστολή του πιστοποιητικού, της ταυτότητας του κτιρίου και αναστολή για έξι μήνες της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις αγοραίες. Είναι αδιανόητο μέσα σε αυτή την κατάσταση της πανδημίας και όλων των επιβαρύνσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες να μιλάμε για νέες αγοραίες τιμές και να ζητάμε από τους ενδιαφερόμενους να πληρώσουν παραπάνω ποσά. Πρέπει να παγώσει τουλάχιστον για έξι μήνες κάθε αλλαγή και οι όποιες επιβαρύνσεις αφορούν στα ακίνητα για να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η ιστορία με την πανδημία και τις επιπτώσεις της και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε πώς θα πρέπει να προχωρήσει και να οργανωθεί η οικονομία και κατ’ επέκταση η αγορά ακινήτων».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.