«Τρύπα» 400.000.000 ευρώ στα έσοδα τον Οκτώβριο από τον ΕΝΦΙΑ

Το 20%-30% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν κατάφερε να πληρώσει τον φόρο ακινήτων

Ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία των φορολογικών εσόδων, καθώς οι μαζεμένες υποχρεώσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι έως το τέλος Οκτωβρίου αποδείχθηκε πως ήταν πολύ πιο «βαριές» από την τσέπη τους.

Υπενθυμίζεται πως έως τις 29 Οκτωβρίου θα έπρεπε να πληρωθεί η γ’ δόση του φόρου εισοδήματος, η «τριπλή» δόση Αυγούστου – Οκτωβρίου για την επανένταξη στις 120 δόσεις, αλλά και η «διπλή» δόση του ΕΝΦΙΑ.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 20%-30% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν κατάφερε να πληρώσει τον φόρο ακινήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σημαντική «τρύπα» στα έσοδα από τον εν λόγω φόρο. Με βάση τους ίδιους υπολογισμούς, το κενό αγγίζει ακόμα και τα 400.000.000 ευρώ, που σημαίνει πως ένα σημαντικό ποσοστό από το 70%-80% των ιδιοκτητών που πλήρωσε την Εφορία κατέβαλε μόνο όσα μπορούσε και στην πράξη αντί για δύο δόσεις πληρώθηκε κάτι παραπάνω από μία.

Η τελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του 2022, με το οικονομικό επιτελείο να ευελπιστεί ότι έως τότε θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται πως εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η «αποκάλυψη» του νέου ΕΝΦΙΑ, μετά την εισήγηση που ετοιμάζεται να υποβάλει στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου η 18μελής επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, που έχει συσταθεί μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.