Επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με την ενέργεια – Εμμονικός με την πράσινη ανάπτυξη ο Κ. Μητσοτάκης

Πράσινη ανάπτυξη και…«πράσινα άλογα» την ώρα που κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε ενώ οι τιμές τραβούν την ανηφόρα… – «Καρφιά» στην Ρωσία

Δεν φαίνεται να λαμβάνουν στα σοβαρά στο Μαξίμου το «καμπανάκι» από τον ΑΔΜΗΕ και από παράγοντες της αγοράς ενέργειας (βλ. Μυτιληναίος), σχετικά με την ενεργειακή κρίση που πλέον απειλεί ολόκληρο τον κόσμο και  συνεχίζουν τις ίδιες αυτοκτονικές πολιτικές της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης.

Έτσι την ίδια ώρα που οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών εκτροχιάζονται από τις πρωτοφανείς ανατιμήσεις, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πως η χώρα θα επιμείνει στο εθνικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, πετώντας τα…”καρφιά” του προς τη Ρωσία για την τρέχουσα κρίση, ο Έλληνας ηγέτης είπε τα εξής:

«Προφανώς πρόκειται για ένα περίπλοκο πρόβλημα και η απάντηση σχετίζεται με πολλές διαφορετικές μεταβλητές. Δεν υπάρχει μια ενιαία εξήγηση για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Έχουμε παρατηρήσει σημαντική αύξηση στη ζήτηση και έχουμε παρατηρήσει προβλήματα στο σκέλος της προσφοράς αερίου όσον αφορά τη Δυτική Ευρώπη. Φυσικά, η Ρωσία έχει επίσης διαδραματίσει ρόλο, εκμεταλλευόμενη την τρέχουσα κατάσταση. Νομίζω ότι κατανοούμε αρκετά καλά τι συμβαίνει. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Μία από τις ιδέες που έχουν προταθεί από την Ιταλία αλλά και από την Ελλάδα, είναι να εξετάσουμε την ιδέα αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συγκροτήσουμε έτσι ένα είδος μονοψωνίου που θα έχει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών αερίου. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν εκδηλωθεί η πανδημία και πριν προσλάβει μεγαλύτερη δυναμική η επιτάχυνση της απομάκρυνσης από τον άνθρακα, η οποία κατέληξε στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των συλλογικών εκπομπών μας κατά 55% έως το 2030. Πρόκειται για μία τολμηρή απόφαση. Θα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις εκπομπές μας. Σκοπεύουμε να παραμείνουμε σε αυτό το μονοπάτι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι επί του παρόντος βιώνουμε σημαντική αναστάτωση στην αγορά φυσικού αερίου».

Τα παραπάνω όμως περί ενός εθνικού σχεδίου  για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μόνο από “καθαρές μορφές ενέργειας”, κινούνται  σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται άμεσες λύσεις για να μην υπάρξει νέο πρόβλημα στην τροφοδοσία. Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε γλυτώσαμε στην Αθήνα το γενικό μπλάκ άουτ αγοράζοντας ρεύμα από την Βουλγαρία. Ενέργεια που είχε ασφαλώς παραχθεί από λιγνίτη.

Ήδη χθες ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τη διαθεσιμότητα του συνόλου των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη και φυσικού αερίου) και την εξασφάλιση αντίστοιχα των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμου, βλέποντας προφανώς τα δύσκολα να είναι μπροστά μας.

Ενδεικτικό είναι πως από τις αρχές Οκτωβρίου οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια στο Χρηματιστήριο διαμορφώνονται σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς η μέση τιμή για το ρεύμα φθάνει στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (25 λεπτά του ευρώ δηλαδή η κιλοβατώρα!!!!) ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.