Θα παγώσει ο κόσμος: 80% πτώση στις προπαραγγελίες πετρελαίου – Γ.Γεραπετρίτης: «Έχουμε ακρίβεια λόγω ανάπτυξης»!

Το θέμα της ακρίβειας εξελίσσεται σε ένα μόνιμο ηλεκτροσόκ για τα νοικοκυριά καθώς οι καταναλωτές βλέπουν τον οικονομικό προϋπολογισμό να «ματώνει» ολοένα και περισσότερο ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τα “ρίχνει” στην… ανάπτυξη αλλά μάλλον δεν συμπληρώνει την φράση δηλαδή, ανάπτυξη για τους λίγους, και φτωχοποίηση για τους πολλούς.

Τα εγκαίνια της παροχής του πετρελαίου θέρμανσης τρομάζουν τους πάντες καθώς αναμένεται η έναρξη να είναι από 1,15 ευρώ το λίτρο στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων Αττικής.

Μιλώντας στον ANT1 ο Νίκος Παπαγεωργίου, είπε ότι, γίνονται διαπραγματεύσεις για την τιμή στα ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, όπου εκτίμησε ότι, η τιμή θα ξεκινήσει από 1,25 – 1,28 το λίτρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τηλεφώνημα για προπαραγγελίες είναι μειωμένες κατά 80%!

Οι επαγγελματίες του χώρου ζητούν από την κυβέρνηση μείωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς -όπως επισημαίνουν- ο φόρος αυτήν τη στιγμή αναλογεί στο 60-65% της τιμής του.

Σαφώς, το επίδομα θέρμανσης που αυξάνεται έως και 68% σε σχέση με την περασμένη χρονιά μετριάζει αλλά δεν σβήνει τη φωτιά της ακρίβειας. «Η βοήθεια είναι καλή, αλλά δεν φτάνει», λέει στην κάμερα του OPEN ο κ. Νίκος Κοκοντίνης, ιδιοκτήτης πρατηρίου άρτου.

Ζητούν μείωση, έστω και παροδική για τη χειμερινή περίοδο, ώστε αφενός να γίνει προσιτό στους καταναλωτές, αφετέρου να επιβιώσουν τα πρατήρια και οι υπάλληλοί τους.

Ανάπτυξη χαρακτηρίζουν οι «άριστοι» υπουργοί το τέταρτο κύμα ανατιμήσεων…

Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κλήθηκε να απαντήσει στο ζήτημα των ανατιμήσεων, το οποίο αποδεικνύεται δυσμενές για την ελληνική κοινωνία.

Ο ίδιος όμως, δεν βλέπει ακρίβεια, αντιθέτως, υποστηρίζει ότι οι ανατιμήσεις, «Θα έχουν έναν παροδικό χαρακτήρα, και έχουν να κάνουν με την πάρα πολύ γρήγορη ανάπτυξη η οποία ήρθε μετά από την ύφεση, λόγω πανδημίας».

«Είχαμε μια ραγδαία αύξηση, έτσι ώστε εντέλει η ζήτηση να μην μπορεί να ικανοποιηθεί από την προσφορά», τόνισε.

https://twitter.com/Marka2_/status/1446804863158046726?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1446804863158046726%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Foikonomia%2Felliniki-oikonomia%2F1023893_tha-pagosei-o-kosmos-80-ptosi-stis-proparaggelies-petrelaioy

«Όλα… πάνω» λέει η ΕΛΣΤΑΤ

Την ίδια ώρα, η τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει πως η κατάσταση στην αγορά πηγαίνει από το κακό στο… χειρότερο!

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα έτος (Σεπτέμβριος 2021 προς Σεπτέμβριο 2020), το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 108,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και η βενζίνη κατά 18,1%.

Ενώ, τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ανατιμήσεις υπήρξαν στη συντριπτική πλειονότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε:

Φυσικό αέριο (12,8%),

Ελαιόλαδο (11,8%),

Αρνί και κατσίκι (7,3%),

Λαχανικά νωπά (6,9%),

Ψωμί (2,5%),

Φρούτα νωπά (2,2%),

Ψάρια νωπά (2,1%),

Οικιακές υπηρεσίες (1,9%),

Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (1,8%),

Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,6%),

Διαρκή αγαθά αναψυχής (1,3%),

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1,3%),

Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,1%),

Μοσχάρι (0,9%),

Ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (0,5%),

Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (0,5%),

Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,4%)

Καύσιμα αυτοκινήτου- βενζίνη (0,3%).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.